Hur tar man bort lösnaglar?

hur tar man bort lösnaglar

Är du också en nageltjej som älskar att ha snygga fräscha händer och lösnaglar? Då är det även viktigt att du använder rätt metod när du vill ta bort lösnaglar hemma. Annars kan du verkligen skada dina naglar och nagelband en lång tid framåt.

Att hålla på med lösnaglar och nagellack är en stor hobby för många kvinnor och tjejer idag. Det är faktiskt smått beroendeframkallande och svårt att bara sluta med – vem vill inte ha snygga händer! Det som är så bra är att man nuförtiden inte längre måste gå till en salong för att få naglarna fixade, det går minst lika bra att sätta på och ta bort lösnaglar hemma på egen hand om du har rätt teknik och verktyg. 

Ett bra alternativ för dig med sköra naglar är att skaffa ett specifikt nagellack som är vårdande och förstärkande. Sköra naglar är ofta i behov av ett skyddande nagellack. Jättefin.se har gjort en guide om de bästa nagellacken för sköra naglar! 

Men själva borttagningen av en lösnagel är inte superenkelt och kräver lite tid, engagemang och kärlek om du inte ska råka slita bort din egen nagel eller skada dina naglar genom att använda fel produkter och tekniker till exempel. 

Därför tycker många att det är skönt att lämna denna del till professionella manikyrister och slippa göra det själv. Men det är ändå ganska dyrt att gå till salong varje månad för att laga, bättra på, ta bort eller få nya naglar och därför kan du med fördel lära dig hur du kan göra det som proffsen gör – men på egen hand. Läs vidare!


Upplösning av gelenaglar

Hur får man bort gelenaglar egentligen? Ja, det är en bra fråga eftersom de sitter som berget. En gelenagel är inte samma sak som en akrylnagel. Gelenaglar fixar man oftast hos en vanlig salong eftersom det handlar om att bygga upp en lösnagel med en speciell gelé som sedan stelnar och blir hård och blank som en riktig nagel. Men… det är inte bara att sedan rycka bort dina naglar när du vill ta bort dem, så som du kan göra med en akrylnagel som bara har limmats direkt på din egen nagel. Det du måste göra först är att lösa upp gelenageln med ett speciellt upplösningsmedel för naglar. Det kan du köpa hos vanliga sminkbutiker. Undvik att använda exempelvis vanlig aceton eftersom det sliter något enormt både på huden, nagelbanden och själva nageln för att det är så starkt och uttorkande. Lösningsmedlet måste få verka en bra stund innan du kan börja med nästa steg.

Ta bort gelenaglar hemma

Borttagning av gelenaglar är en ganska lång process och går inte lika snabbt som att ta bort en lösnagel av akryl som limmats på. För det första så ska du ha rätt lösningsmedel för ändamålet. Gellacksborttagningsmedel hittar du här. Innan du börjar använda lösningsmedlet måste du fila ner tjockleken på dina gelenaglar så att du inte har så mycket produkt att lösa upp så att säga. Det blir enklare för dig i nästa steg helt enkelt.

Sedan behöver du även bomull eller bomullsrondeller som du kan dränka med lösningsmedlet. Placera sedan den dränkta bomullen runt nageln och vira in den i en bit aluminiumfolie. Gör samma sak med alla fingrarna men det kan underlätta att göra en hand i taget. Låt lösningsmedlet verka i ca 30 minuter.

När du nu tar bort folien och bomullen ska gelen och nageln ha lösts upp så pass att du kan skrapa bort resterande produkt med den träpinne som brukar följa med lösningsmedlet, annars kan du ta något likvärdigt, men inget som repar nageln eller förstör den. Eventuella rester kan du sedan slipa bort med en fin nagelfil. 

Ta bort lösnaglar själv - pålimmad lösnagel

De lösnaglar som limmas på din egen nagel är gjorda av akryl. Dessa var mer vanliga förr i tiden när marknaden för lösnaglar inte hade utvecklats lika mycket som idag. Det är också en snabb metod för att få snygga långa naglar som sitter kvar länge. Men de flesta föredrar trots allt gelenaglarna eftersom de känns mer som dina egna än en pålimmad lösnagel. 

Trots detta finns det fortfarande en del som använder sig av pålimmade akrylnaglar och det är ganska vanligt att man fixar till dem själv hemma eftersom det finns sådana möjligheter nuförtiden. Det betyder att du även måste ta bort dina lösnaglar själv hemma. Men hur gör man det egentligen – finns det inte risk att din egen nagel följer med på köpet? Den risken är ganska liten om du bara är försiktig. Läs vidare för att lära dig mer om hur du kan ta bort akrylnaglar själv.

Ta bort akrylnaglar hemma

hur tar man bort lösnaglar

Akrylnaglar limmas på som en färdig nagel till skillnad mot gelenaglarna som byggs upp och formas med en speciell teknik – nästan som ett tjockt nagellack skulle kan man säga. Många går till en nagelsalong för att ta bort lösnaglar, men du kan faktiskt lika gärna ta bort akrylnaglar själv – bara du är försiktig och använder rätt metod. 

Denna typ av naglar brukar oftast börja lossna av sig självt efter några veckor eftersom limmet är vattenlösligt. Det kan räcka med några duschar och diskningar så börjar naglarna lossna i kanten och börja släppa. Viktigt då att inte börja pilla på nageln eftersom du kan skada din egen nagel om akrylnageln rycks bort utan att limmet lösts upp ordentligt. 

För att ta bort akrylnaglar själv hemma behöver du ett lösningsmedel anpassat för att lösa upp limmet. Det kan fungera med samma lösningsmedel som det du använder till gelenaglar eftersom det är samma princip bara olika naglar. Men innan du startar den processen ska du fila/klippa ner dina akrylnaglar så gott det går, både på tjockleken och längden.

Du behöver också bomullsrondeller eller vanlig bomull samt aluminiumfolie. Dränk bommulsrondellerna i lösningsmedlet och vira runt nageln och fingret, vira folien runt fingret så att hela nageln sluts in och så att allt sitter på plats. Vänta i 30 minuter och ta sedan bort folien och bomullen. Nu bör du försiktigt kunna lossa på naglarna och ta bort dem. Men hur får man bort nagellim egentligen? Eventuellt resterande lim på nageln kan du enkelt fila bort med en nagelfil.

Steg för steg för borttagning av lösnaglar

ta bort lösnaglar lätt

Som man kanske kan se är det väldigt liknande processer för att ta bort både gelenaglar och akrylnaglar/lösnaglar. Skillnaden är att akrylnageln är en pålimmad färdig nagel medan gelenageln har byggts upp av en professionell manikyrist. När du ska ta bort lösnaglar använder du alltid ett speciellt lösningsmedel (remover), men en akrylnagel kan du plocka bort direkt och bara fila bort limresterna. En gelenagel måste du lösa upp och sedan skrapa och fila bort från din egen nagel. Följ dessa steg för att ta bort lösnaglar hemma oavsett variant:

  • Vira in naglarna i bomullsrondeller dränkta i lösningsmedel för naglar

     

  • Vira in fingret och bomullsrondellen i aluminiumfolie
  • Låt verka 30 minuter minst
  • Ta bort folie och rondeller
  • Skrapa bort resterna av gelenageln eller lossa försiktigt på din pålimmade akrylnagel
  • Slipa bort rester av lim eller gelé
  • Tvätta händerna noga
  • Smörj in händerna med en fet handkräm
  • Smörj in nagelbanden med en nagelbandsolja

  • Om du vill sov med bomullshandskar över natten för bäst återhämtning för dina händer

Eftervård

Eftervård när du tagit bort dina lösnaglar är otroligt viktigt för att behålla dina händer, fingrar och naglar i ett bra skick. Investera i en riktigt bra och återfuktande, fet handkräm samt en speciell nagelbandsolja som du smörjer in nagelbanden med efter borttagningen. Detta är superviktigt för att dina nagelband inte ska börja trasas sönder och spricka. 

Att vårda naglarna på bästa sätt

Rena och fräscha händer är nog något som alla – speciellt kvinnor – eftersträvar i någon form. Men då gäller det att ta hand om dina händer och naglar på rätt sätt. Glöm inte bort händerna bara för att det kanske inte är det första man ser. Försök att hitta en rutin där du tvättar och borstar under naglarna på kvällen och putsa naglarna lätt med en mångsidig nagelfil. Smörj in händerna ofta så att varken nagelband elle händer blir torra och nariga.

Bit inte på naglarna

Med risk för att låta som din mamma måste vi också påpeka att nagelbitande inte är någon hit om du vill ha fräscha och fina händer. Undvik detta och låt dina naglar vila och klipp eller fila dem när de är för långa. Att ständigt bita på naglarna sliter mycket och stressar nageln. Sedan är det inte speciellt snyggt med nedbitna naglar och kan vara ganska smärtsamt om du biter ner nageln för långt på fingret.

Fila dina naglar regelbundet

När du filar naglarna på själva ytan av nageln så tar du bort gamla döda hudceller och annat som kan ha fastnat där. Om du gör detta regelbundet kommer dina naglar att må mycket bättre och därmed också bli mycket finare. Få in en bra rutin så kommer du alltid att ha snygga naglar!

Gå på manikyr

Ibland måste man låta proffsen ta över och få en ordentlig genomgång av naglarna hos en manikyrist. Men det räcker att göra detta en till två gånger om året och sedan komplettera med egenvård där emellan. På så sätt sparar du en del pengar. 

Ett bra underlack

Ett bra underlack är att rekommendera eftersom det skyddar din egen nagel från slitage eller att det fastnar pigment från starka nagellacksfärger som är svåra att få bort. Underlacket gör också att dina lösnaglar och nagellack håller längre. 

Det är inte svårt att ta bort lösnaglar

Det är inte speciellt svårt att ta bort lösnaglar själv om du vet hur du ska göra – det är främst tiden och rätt verktyg du måste ha. Därför kan det vara smart att pyssla med dina naglar framför TV:n, datorn eller radion och att alltid ha nära tillgång till dina verktyg och produkter så att du snabbt och enkelt bara kan sätta igång när du har möjlighet. När du väl startat tar det sin lilla tid innan du är klar. 

Kom ihåg att det aldrig är bra att börja pilla på lösa akrylnaglar eller andra skavanker på dina lösnaglar oavsett variant. Risken finns alltid att du råkar slita loss delar av lösnageln som i sin tur kan förstöra den skyddande “hinna” som finns på alla dina naglar. I värsta fall kan du rycka med din egen nagel – men det är väldigt sällsynt. Var försiktig och ta hand om dina naglar som om det vore ditt ansikte eller någon annan känslig del på kroppen. Det är väldigt svårt att återställa skadade naglar.