Vad är gellack? – skaffa dig snygga naglar med gellack hemma

Vad är gellack

Älskar du naglar och nagellack men inte vill slänga ut massor med pengar på att gå till en salong varje gång du vill fixa hållbara naglar? Nu är det möjligt att få samma resultat med gellack hemma som du får på salong.

Nagellack har vi nog alla lekt med i någon form som barn, tonåringar eller vuxna. Men du har säkert även märkt att ett vanligt nagellack inte sitter speciellt bra eller länge på naglarna. Efter några dagar har lacken skavts av på grund av att du tvättar händerna, diskar, duschar och gör andra grejer med händerna under dagen som gör att lacken nöts av. Men det finns en lösning på det och den lösningen heter “gellack”. 

Gellack är ett nagellack som sitter mycket bättre och håller längre än ett vanligt nagellack. Den har en annan sammansättning som bland annat består av en sorts gelé (kan höras på namnet) som sitter som berget på nageln. Istället för att du ska ha snygga naglar i 1-3 dagar får du nu snygga naglar i upp till tre veckor eller längre – beroende på om du använder gellack hemma eller får naglarna gjorda på salong. En gellack-nagel på salong håller i cirka 3 veckor, och så länge kan du få en hemmagjord nagel att hålla också.

Gellack hemma utan lampa

Gellack kan du nuförtiden köpa hem online utan att behöva gå till en salong. Det betyder att du kan få samma fina resultat bara genom att använda gellack hemma utan lampa. För när du får dina naglar fixade på salong använder de alltid en speciell UV-lampa som snabbt gör att lacken torkar. Lampan behöver bara lysa i cirka 30 sekunder på varje nagel.

Men det är inte alla som har en UV-lampa för gellack liggandes hemma direkt och därför kan du även fixa snygga naglar med gellack hemma utan lampa! Det tar bara lite längre tid för naglarna att torka. 

Däremot finns det kit där en uv-lampa för gellack följer med. 

Beställa hem gellack online

Du kan enkelt beställa hem olika typer av gellack online och börja experimentera utan att använda en UV-lampa. Det finns massor med snygga färger och stilar. Det finns till exempel gellack som glittrar och gellack som tonas ut och inte har samma färg på hela nageln. Det finns även matt gellack som ger ett speciellt uttryck och inte den där blanka klassiska ytan som man annars brukar ha på naglarna.

Gellack på salong bättre än hemma?

När du går till en salong för att fixa gellack-naglar så kan de ibland även skulptera fram en lösnagel av gelé, men det gör du inte själv hemma utan använder bara din egen nagel som du målar på lacken på. Vissa salonger är specifikt inriktade på att även måla fina miniatyrmönster och figurer på dina naglar som kräver en liten, liten smal pensel och tungan rätt i mun. Vill du festa till det lite extra kan du alltid prova detta själv hemma om du är konstnärligt lagd.

Många tycker att det är skönt att gå till en manikyrist och få en lugn stund där någon tar hand om dig lite grann. Det kan kännas skönt att lämna över ansvaret och pillet till en professionell utövare som vet precis hur det går till. Men du kan få till ett minst lika bra resultat med gellack hemma med lite övning – om du har ett intresse för det. Du kan lära dig att måla mönster själv på naglarna till exempel.

Måla mönster med gellack hemma

måla mönster med gellack

Måla först naglarna med exempelvis en vanlig gellack som inte behöver en lampa för att stelna och låt de torka helt. Ett vanligt gellack för hemmabruk torkar i vanligt dagsljus och det tar cirka 30 minuter till en timme innan lacken stelnat helt. Vissa torkar dock mycket fortare än så. 

När lacken har stelnat kan du ta en liten speciell pensel för just detta ändamål (eller en vanlig liten akvarellpensel tex) och måla vilket mönster du vill på din nagel. Om du vill kan du efter torkning avsluta med ett genomskinligt gellack för att verkligen stärka det mönster du precis målat på och binda ihop alla lager.

UV-lampa eller LED-lampa för gellack

Till en början fanns det endast UV-lampor för gellack och endast hos professionella salonger. Men tiden går och saker och ting utvecklas efter hand. Idag finns det både gellack UV lampa och LED-lampor för gellack – men inte bara hos salongerna. Du kan numer även själv köpa hem en lampa för att snabbt fixera dina nya hemmagjorda gellacknaglar. 

Men vilket är då egentligen bäst – UV-lampa eller LED-lampa? Det sägs att de nya LED-lamporna för gellack halverar torktiden. Men sanningen är också att det beror väldigt mycket på vilken sorts lack du har. 

Alla gellacks fungerar inte med UV och alla fungerar inte med LED, men det finns de produkter som är utvecklade för att fungera med båda! Läs noga på beskrivningen av det gellack du vill köpa om det kanske redan är så att du inhandlat en egen UV- eller LED lampa för hemmabruk. 

Fortfarande är UV-lamporna vanligast för detta syfte, men LED-lamporna börjar att komma stort och delvis ersätta UV-lamporna. Vanligast är att man köper en lampa där du kan sticka in hela handen och inte bara lysa en nagel i taget, men det finns olika varianter och prisklasser. Ska du investera i en sådan lampa bör du inte välja en alltför låg prislapp eftersom effekten och kvalitén kanske inte är den bästa annars. Men det beror också på hur seriös du är med dina naglar och resultatet.

Hur tar man bort gellack hemma?

nagelvård

Gellack kan du ta bort både hemma och på salong. Det är såklart enklare att gå till en salong som sedan också kan fixa dina naglar igen. Men alla vill inte gör så eller har inte råd med det. Därför är det kanon att du även själv kan ta bort ditt gellack hemma. 

Eftersom gellack är mycket hållbarare och hårdare än ett vanligt nagellack är det också betydligt svårare att få bort lacken från naglarna – men det är absolut möjligt, annars skulle vi inte hålla på med detta vecka efter vecka. Gellack kan du inte ta bort med vanlig acteon eller nagelborttagning för vanligt nagellack. Du hittar gellacksborttagning här. Gå in i en sminkbutik och be om hjälp om du är osäker. Det du behöver är ett speciellt borttagningskit just för gellack. 

Du behöver även ett paket bomullsrondeller som du sedan ska dränka i upplösningsmedlet du köpt och vira runt nageln. Aluminiumfolie kan du också du behöva för att vira runt varje finger medan bomullsrondellen med medlet verkar på lacken.

Kom ihåg att du aldrig någonsin ska börja pilla på ditt gellack (eller gelénaglar/lösnaglar) om de börjar släppa lite i kanten. Om du gör det kan du råka dra bort den skyddande hinna som finns på nageln naturligt. Det leder till att nageln försvagas kraftigt och blir väldigt skör och svår att återställa igen. Så med andra ord – när lacken börjar släppa, låt den va eller använd det speciella borttagningskitet. 

Hur tar man bort gellack hemma - steg för steg

Här kommer nu en steg för steg beskrivning av hur du tar bort gellack hemma hur enkelt som helst utan att behöva gå till en salong. Ett tips är att göra en hand i taget eftersom det kan bli lite svårt att hantera annars.

  • Klipp/riv 10 stycken kvadratiska foliebitar ca 5X5 cm stora
  • Vira rondellen runt nageln och fingret
  • Vira runt folien så att allt sitter på plats
  • Låt verka i ca 10 min så att lacken får tid på sig att lösas upp
  • Ta bort folien och bommullsrondellerna
  • Ta bort resten av lacken som finns kvar på naglarna med mer borttagningsmedel och en ny rondell
  • Tvätta händerna och naglarna noga

Ta hand om dina naglar

Eftervård för dina naglar och händer är A och O om du inte vill slita ut dina händer, fingrar och naglar fullständigt. Det går tyvärr inte att komma bort från det faktum att det inte är speciellt skonsamt att dränka fingrar och naglar i en sorts lösningsmedel. Det är starka grejer som kan reta upp huden och skada nagelbanden – vilket kan vara ganska smärtsamt!

Det är jätteviktigt att du tar hand om dina naglar på rätt sätt om du ofta använder gellack, lösnaglar eller bara vanligt nagellack. Med detta menas alltså att du måste använda de produkter som säljs just för detta ändamål – aceton och liknande torkar ut dina händer och förstör delvis naglarnas yta. 

Investera även i en riktigt bra handkräm samt nagelolja. Nageloljan är superviktigt för att dina nagelband inte ska protestera mot den hänsynslösa behandling som de ibland utsätts för när vi gnuggar bort lacken med starka produkter. Gellack och nagellack i sig kan faktiskt även skapa allergiska reaktioner i huden på fingrarna om man har riktig otur. Men nuförtiden är man ganska bra på att rensa bort farliga och icke skonsamma produkter från marknaden – speciellt i Sverige.

Bli kreativ med din gellack hemma

Eftersom marknaden är så stor för gellack idag går det att hitta riktigt bra produkter även för hemmabruk. Det är inte längre så att bara salongerna kan få tag på det som krävs för att skapa riktigt snygga naglar med gellack. Du själv kan bli expert genom att öva dig hemma. 

En UV-lampa eller LED-lampa är en engångskostnad om du köper en produkt som är bra och inte måste bytas ut direkt. Men som sagt så behöver du inte alltid en lampa till dina naglar – många gellacks torkar snabbt utan lampa.

Vad det gäller själva lacken finns det många snygga färger och varianter både online och i butik. Det är bara att välja och vraka. Köp på dig några olika färger och testa dig fram till hur du vill ha det. När du får in tekniken kanske du aldrig vill gå till en salong igen och sparar därför en hel del pengar eftersom gellack-naglar måste fixas till cirka var tredje vecka.

Det är dessutom ett kul sätt att vara kreativ på eftersom du kan leka dig fram till snygga kombinationer och även mönster – om du till exempel vill måla på små mönster och bilder på dina naglar. Du behöver heller inte ha samma färg på alla naglar, det finns nästan oändligt med möjligheter om du låter fantasin flöda – lycka till!