Vad är akne?

Akne är en vanlig hudåkomma som uppstår när hårsäckarna täpps till av talg och döda hudceller. Detta gör att bakterier kan tränga in och orsaka inflammation, vilket leder till finnar och pormaskar. Akne kan förekomma över hela kroppen, men är vanligast i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Tillståndet är vanligast under tonåren på grund av hormonella förändringar, men kan också förekomma hos vuxna.

Hos Acnespecialisten kan du lära dig mer om vad akne är och vad som orsakar akne. Här kan du även läsa mer om vanliga symtom, och boka en kostnadsfri konsultation online. Du kan även läsa mer och söka vård via Kry.se.

Vad är skillnaden mellan akne och finnar?

Akne och finnar används ofta som synonyma termer, men det finns en skillnad mellan dem. Akne är en allmän term som beskriver en hudåkomma som orsakas av inflammation i hårsäckarna, medan finnar är en specifik typ av akne. Finnar är små inflammerade utbuktningar på huden som är fyllda med pus, medan andra typer av akne kan inkludera pormaskar, cystor och knölar. Här kan du läsa mer om finnar.

Olika typer av akne

Det finns flera olika typer av akne som kan uppstå på huden:

1. Comedonal akne: Kännetecknas av pormaskar som oftast förekommer på näsan, pannan och hakan.

2. Inflammatorisk akne: Orsakar röda och inflammerade finnar som kan vara smärtsamma.

3. Cystisk akne: Den mest allvarliga typen av akne och kan orsaka stora, böjliga finnar som kan ta lång tid att läka.

4. Nodulär akne: Orsakar stora, ömma knölar under huden som kan ta flera månader att läka.

Bakomliggande orsaker

Det finns flera orsaker till akne, inklusive:

Hormonella förändringar

Under puberteten ökar hormoner som testosteron produktionen av talg, vilket kan leda till akne. Hormonella förändringar kan också uppstå under menstruationscykeln eller vid graviditet.

Genetik

Om båda föräldrarna har haft akne är risken större att barnet också kommer att drabbas. Även om genetiska faktorer kan spela en roll i utvecklingen av akne, är det viktigt att komma ihåg att det finns många effektiva behandlingsalternativ tillgängliga oavsett ens genetiska förutsättningar.

Bakterier

Bakterier spelar en viktig roll i utvecklingen av akne. Propionibacterium acnes är en vanlig bakterie som finns naturligt på huden. När talgproduktionen ökar, skapas en miljö där bakterierna kan föröka sig snabbt och orsaka inflammation.

Stress

Stress har en betydande inverkan på vår kropp och kan påverka oss på många sätt. En av de möjliga negativa effekterna av stress är dess koppling till akne. Stress kan också påverka hormonbalansen i kroppen, vilket kan öka risken för hormonell akne.

Felaktig hudvård

Användning av felaktiga produkter eller en dålig hudvårdsrutin kan också bidra till utvecklingen av akne. Det är viktigt att välja produkter som passar din hudtyp och att följa en regelbunden hudvårdsrutin för att undvika akneutbrott.

Boka aknebehandling hos certifierad hudterapeut

Om du lider av akne och vill ha hjälp med att behandla det på rätt sätt, kan du boka en aknebehandling hos Acnespecialisten. De har erfarenhet av att behandla olika typer av akne och kan skräddarsy en behandling som passar dina individuella behov.

De använder sig av effektiva och skonsamma behandlingsmetoder som kan hjälpa till att reducera inflammation och förbättra hudens hälsa. Genom en personlig konsultation kan de identifiera vilken typ av akne du har och rekommendera en lämplig behandling för att hjälpa dig att uppnå en friskare hud.

Hemmabehandling – 7 tips

Nedan ger vi dig några användbara tips för hur du kan behandla akne hemma.

1. Tvätta ansiktet regelbundet med milda produkter som är speciellt formulerade för att behandla akne. Använd inte för hård tvål eller skrubb som kan irritera huden och orsaka mer inflammation.

2. Undvik att röra vid ansiktet med händerna, eftersom detta kan sprida bakterier och oljor som kan orsaka akne.

3. Använd en mild toner som innehåller salicylsyra för att rengöra och minska porerna. Detta kan hjälpa till att förhindra att nya pormaskar och finnar bildas.

4. Applicera en lätt, oljefri fuktighetskräm varje dag för att hålla huden återfuktad utan att täppa till porerna.

5. Undvik att använda tunga sminkprodukter som kan täppa till porerna och orsaka akne. Om du använder smink, välj produkter som är icke-komedogena och oljefria.

6. Undvik att äta för mycket socker, koffein och fet mat, som kan öka risken för akneutbrott.

7. För att minska stress, prova att avsätta tid för avkoppling, såsom yoga, meditation eller promenader i naturen. Stresshantering kan hjälpa till att minska risken för akneutbrott och förbättra hudens hälsa.