Vilka olika ansiktsmasker finns?

Idag finns det många olika typer av masker för ansiktet att välja på. Vi har blivit bättre på att ta hand om vår hy genom de olika egenskaper ansiktsmasker har. Men vilken lermask ska du välja? Vilken ansiktsmask passar vilken hy? Det finns en del frågor många ställer sig och därför har vi sammanställt en liten guide till ansiktsmasker – vilken hy de passar för och vilka egenskaper ansiktsmaskerna har.

Lermasker

Lermasker passar om du har en kombinerad eller oljig hudtyp, eftersom leran tränger in på djupet i huden och drar ut smuts och fett från porerna. Har du en torrare hudtyp kan du använda lermask när du vill ha en djuprengöring. Då kan du använda en lermask några få gånger per månad. Använder du lermask oftare är risken att du torkar ut huden.

Peel off-masker

En peel off-mask är precis som det låter. Det är en mask som du drar loss från huden när den torkat in. När du drar av peel off-masken drar den med sig smuts och orenheter inifrån huden och lämnar en slät och rengjord hy. Denna typ av ansiktsmask gör att du blir av med pormaskar. Vissa peel off-masker är återfuktande och passar dig som har lite torrare hud. Om du har problem med pormaskar och/eller döda hudceller är en peel off-mask bra för dig. Då ansiktsmasken också rengör på djupet är den bra mot finnar.

Arkmasker (sheet masks)

En sheet-mask är en mask som är gjord av ett tunt paper och är indränkt i ett serum som har olika vårdande och aktiva ingredienser som hyalouronsyra och oljor. Eftersom ansiktsmasken har det passar den dig som har en torr hudtyp som behöver mycket fukt. Tack vare dessa ingredienser gör masken att huden blir återfuktad, ger lyster och hjälper också till att strama åt huden.

Exfolierande masker

En exfolierande mask innehåller ofta saker som peelar och skrubbar din hud när du masserar och sköljer av masken. Den tar bort döda hudceller och efteråt kan det kännas skönt då det är som att du ömsat skinn. Den hjälper till att öka blodcirkulationen och produktionen av nya hudceller vilket ger din hud en frisk och ung look.

Har du känslig eller lättirriterad hy ska du inte använda en exfolierande mask. Det beror på att masken kan ge en kemisk reaktion när den appliceras på huden. Det gör också att huden kan bli känslig efter behandlingen.

Fuktmasker

En fuktmask passar dig som har känslig och/eller torr hy och behöver återfuktning. Ansiktsmasken hjälper huden att återställa hudens fuktbalans och lugnar känslig hy. En fuktmask ska sitta på så länge som möjligt och gärna över natten om det går. Med en fuktmask behöver du inte skölja av då du vill ha kvar de återfuktande ingredienserna.

Anti-aging masker

Detta är precis som det låter som, en ansiktsmask som hjälper till att motverka hudens åldertecken. Många ansiktsmasker syftar till att förbättra elasticiteten i huden, ge huden näring och en ungdomlig lyster. Titta gärna på koreanska anti-aging masker då de är väldigt duktiga på just detta.

Multimasking

Detta är en ny trend och hjälper dig att få bästa möjliga resultat av dina ansiktsmasker. Hela ansiktet kanske inte är torrt eller är oljig. Då kan det vara svårt att bara ha en mask anpassad för torr hy då det kanske gör det sämre på andra ställen.

Då kan du köra multimasking för att tillgodose hudens olika behov samtidigt.  Det du gör är att du punktbehandlar de olika områdena med olika ansiktsmasker. Det gör att ansiktsmaskerna blir mer effektiva och ansiktsmaskerna är mer anpassad efter dig.

Har du känslig hy? Ingen fara, välj bara en ansiktskräm för känslig hy på de ställen som är känsliga.