Bästa fuktmasken 2024 – återfukta huden på djupet

Bästa i test fuktmask

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Då och då hamnar man där – när huden i ansiktet bara skriker efter fukt men ingenting räcker till. Oftast är det under vinterhalvåret som huden blir som torrast och narigast. Vi har gått igenom ett antal produkter på marknaden och utsett bästa fuktmasken i år inom tre prisklasser som är budget, mellan och premium.

En återfuktande ansiktsmask är vad din hy behöver när den är riktigt torr och det inte hjälper med bara din vanliga ansiktskräm. Den går verkligen in i huden på djupet och lämnar den mjuk, återfuktad och ger den lystern tillbaka på bara några minuter som det tar för masken att verka. Vissa masker kan du till och med lämna kvar över natten för att ge hyn en riktig boost och vakna upp med strålande hud.

Bäst i test fuktmask

 • Djupt återfuktande
 • Ger lyster
 • Ger ökad smidighet och spänts
 • Reparerar
 • Djupt återfuktande 
 • Lugnar ner
 • Lämnar ingen kladdig yta
 • Rengör
 • Återfuktar
 • Kan användas både som mask och rengöring

Bästa fuktmasken

En bra fuktmask är räddningen för din hy när den känns torr och stramar eller bara behöver en extra boost för att få tillbaka sin lyster igen. Det som är viktigt i sammanhanget är att produkten inte irriterar huden eller ger dig acne till exempel. Du applicerar masken efter rengöring och låter den verka några minuter eller över natten – beroende på produkt. Det finns både ekologiska fuktmasker och de som inte är ekologiska. Men båda sorter kan vara lika effektiva. Ta nu en titt på hur det gick i vårt test av ansiktsmask fukt och varför vinnarna i varje prisklass blev just vinnare!

Prisklass: premium Hudtyp: mogen, stressad åldrad i förtid Syfte: återfukta, minimera ålderstecken Ekologisk: nej

Dermalogica är kända för att vara experter på krånglig hud av olika slag. Denna återfuktande och lugnande fuktmask är ett riktigt tryggt val om du vill vara säker på att få ett bra resultat. Innehållet består av bland annat A, B och C-vitamin samt pro-vitamin B5. Alla dessa komponenter ser till att reparera skadad hud och ger den nytt liv. Du hittar också havreexktrakt och lakritsrot som lugnar ned huden.

Den här produkten kan du använda både över natten, på dagen och som punktmarkering på platser i ansiktet där du behöver förbättra hudens struktur och ge återfuktning. Vi älskar den här fuktmasken eftersom man aldrig blir besviken på resultatet och aldrig blir irriterad i ansiktet efter användning. De som använder den älskar den också och skriver bland annat, citat: “Superbra mask som verkligen gör skillnad!”. Tyvärr påpekar många att lukten inte är speciellt härlig, men det får man nog leva med om du får så bra resultat!

Prisklass: mellan Hudtyp: alla Syfte: återfukta Ekologisk: nej

Den här fuktmasken från Qlinique är en dröm för alla “torrisar” där ute! Den använder du efter rengöring på kvällen och smörjer in hela ansiktet (plus hals och dekoltage) till dess att huden absorberat all produkt. Du ska inte skölja av produkten utan låta den verka över natten. När du sedan vaknar upp är du helt återfuktad och mjuk i hyn – redo att ta dig an dagens alla utmaningar!

Detta är en produkt som lugnar ner och ger huden fukt när den behöver det som mest. Använd den vid behov och när din hud är törstig på fukt, eller som ett steg i din dagliga hudvårdsrutin. Vi tycker att detta är ett riktigt bra alternativ till en nattmask eftersom den samtidigt lugnar ner huden och ger den tid att återhämta sig. De som använder den här produkten är helt lyriska över hur bra den är – speciellt för känslig hy. Den håller vad den lovar helt enkelt.

Prisklass: budget Hudtyp: oren, fet Syfte: rengöra, återfukta, öppna upp porer, ge glow Ekologisk: nej

Om du lider av fet och oren hy som behöver noggrann rengöring kan denna mask/rengöring från Estee Lauder vara något att spana in. Den kan nämligen användas både som rengöring och borttagning av smink och som rengörande fuktmask vid behov (max 2 gånger i veckan).

Detta är en krämig formula som snabbt börjar löddra men som inte torkar ut huden. Den öppnar upp porerna och rengör på djupet samtidigt som du får ett fräscht glow att skylta med under dagen. Om du använder den som rengörande mask ett par gånger i veckan ska du massera in produkten på torr hy och låta den verka ca 3 minuter innan du sköljer av med ljummet vatten. Vi tycker den är perfekt för kombinationshy som är både torr och fet. Konsumenterna ger den här masken högt betyg och många tycker att den rengör på djupet samt lämnar huden mjuk och len.

Andra testade fuktmasker

I detta fuktmask test har vi utsett våra tre vinnare i varje kategori. Men nu ska vi även titta på alla andra produkter som var med i testet. Flera av dem är också riktigt bra även om de inte tog sig upp på topplistan denna gång. Se nu efter om kanske någon av dessa kan passa dig och dina behov om du inte redan hittat din favorit här ovan!

Prisklass: budget Hudtyp: känslig, fuktfattig Syfte: återfukta, lugna ner, ge lyster Ekologisk: nej

Har du torr, matt och livlös hy som dessutom är känslig? Då kan den här fuktmasken från Avéne fungera väldigt bra. Den är djupt återfukande och ger lyster till huden. För att stärka din redan kanske lite svaga hudbarriär är masken berikad med red fruit extrakt som ser till att stärka skyddet mot att föroreningar och smuts ska tränga sig in i huden och skapa ytterligare problem.

Rådet är att använda den 1-2 gånger i veckan på rengjord hud och då låta den verka i cirka 15 minuter, men om du vill ha den på över natten så går det också utmärkt. 

Prisklass: mellan Hudtyp: känslig, acne, torr Syfte: återfukta, ge lyster, förebygga torrhetsrynkor Ekologisk: nej

Den här fuktmasken föll på målsnöret till att bli bäst i test i mellanklassen i vårt test, men den skulle lika gärna kunnat dela den platsen med vinnaren eftersom det är en exceptionell produkt för dig som behöver omedelbar återfuktning och som samtidigt har tendens till att få acne. Den här produkten bidrar inte till att din hud ska börja producera mer talg eller täppa igen porerna, som många andra kan göra om du är känslig.

Den stabiliserar fuktbalansen i huden och  bygger samtidigt upp en skyddande barriär som gör att huden är mer motståndskraftig och tålig i vårt kyliga vinterklimat. Vi älskar den här masken och det gör även användarna som till exempel hyllar den med ord som, citat: “Den enda fuktbomben min hud tål utan att aknen förvärras och min känsliga hud blossar.” eller “Alltså denna fuktmask gör under med huden! Rekommenderar verkligen att man sover med masken, ta före och efter bild tro mig man ser skillnad ;)”.

Prisklass: premium Hudtyp: alla, torr Syfte: återfukta, stärka hudens barriär Ekologisk: nej

Exuviance Deep Hydration Treatment är en fuktmask som är utvecklad av dermatologer som vet vad dem gör. Behöver du både återfuktning och ett stärkt skydd mot fria radikaler och annat som kan påverka åldrandet på din hud så är detta ett bra val. 

Du kan använda den på två sätt – antingen smörjer du in ansiktet med masken innan din nattkräm och vaknar upp med en totalt återfuktad hy med fin lyster, eller så applicerar du masken och låter den verka cirkaa 15 minuter innan du sköljer av med ljummet vatten.

Prisklass: premium Hudtyp: alla, torr Syfte: återfukta, ge lyster Ekologisk: nej

Hydra-intense mask från Lancome är en produkt som främst riktar sig till dig som behöver återfuktning och lyster till ditt ansikte. Konsistensen på masken är i gelform och den innehåller botaniska extrakt som kan återställa den naturliga fuktbalansen i huden. Efter en natt med den här behandlingen vaknar du upp nästa morgon med en helt ny lyster och ingen torr hud i sikte.

Ledsen, varan verkar vara slut i lager

Prisklass: budget Hudtyp: torr Syfte: återfukta, ge friskare hud  Ekologisk: nej

Ibland är huden i ansiktet riktigt törstig och kan inte få nog av fukt. Vill du ha en fuktmask som inte kostar skjortan men som gör jobbet ganska bra ändå, ska du kolla in den här masken från Quick Fix som är helt okej för sitt pris. Ingredienserna består av hyaluronsyra som alla återuktande produkter innehåller, samt E-vitamin som huden alltid behöver för att hålla sig hälsosam och stark, samt havskollagen som ger spänts. Försök att inte få in produkten i ögonen (gäller nästan alla masker).

Du använder masken genom att applicera ett generöst lager av gelen på ditt ansikte (undvik ögonpartiet), låt sedan verka i cirka 10 minuter innan du antingen sköljer av med ljummet vatten eller försiktigt torkar av med en fuktig varm handduk. Du bör inte använda masken mer än 2 gånger i veckan eller vid behov.

Vanliga frågor om fuktmask

 • Varför ska man använda fuktmask?

  Om du vill återställa hudens balans och bli av med torr hud ska du använda en fuktmask. Den ger din hud en riktigt fuktboost, vilket i sin tur ger bättre lyster och en friskare hud som mår bättre generellt. 

  Ibland kan också huden vara väldigt stressad av olika anledningar som smink, för hård exfoliering, stressigt liv, föroreningar, hormoner och allt möjligt. Då kan en fuktmask hjälpa huden att återhämta sig effektivt och skonsamt - om du väljer rätt produkt för just ditt tillstånd.

 • Hur använder man en fuktmask?

  En fuktmask kan användas på olika sätt beroende på vad det är för typ av produkt. Vissa masker kan med fördel lämnas kvar på huden över natten, för maximal återfuktning. Då ser och känner du ofta direkt skillnaden när du vaknar på morgonen med en fräsch, åtefuktad hy som inte är torr eller flagnar någonstans.

  Andra fuktmasker behöver du bara ha på ansiktet mellan 10-20 minuter för att få effekt (vanligen på kvällen). Du ska aldrig använda en ansiktsmask på oren hud eller innan du tagit bort ditt smink till exempel. Masken måste ha en ren hud för att ge rätt efffekt, annars kan du får acne och eksem till exempel.

 • Vad är en fuktmask?

  En fuktmask är en produkt som du applicerar på huden i ansiktet och låter verka den tid som står angivet på förpackningen. När masken har gjort sitt jobb tvättar du bort den eller torkar av med en ljummen, fuktig handduk och smörjer in dig med din vanliga ansiktskräm. 

  En fuktmask kan innehålla många olika ingredienser som har både återfuktande och skyddande egenskaper. Vissa masker har också en rengörande effekt. Det finns alla möjliga kombinationer. 

 • Vilken ansiktsmask ska man välja?

  Vilken typ av ansiktsmask du ska välja beror på ditt hudtillstånd för tillfället men du ska även ta med i beräkningarna hur du brukar reagera på hudvårdsprodukter i övrigt. Om du är känslig till exempel så måste du vara försiktig och läsa om produkten ordentligt innan du använder den. 

  Men rent generellt kan man säga att är du torr behöver du en fuktmask, är du fet i hyn behöver du en nedmattande (men samtidigt återfuktande) mask, har du problem med acne kan du behöva en rengörande mask. Behöver huden exfolieras och bli av med döda hudceller kan du använda en exfolierande mask.  

 • Vad gör en fuktmask?

  En fuktmask tränger in på djupet i huden och  återfuktar samt bygger upp fuktdepåerna så att du inte blir torr igen direkt. Den bygger också upp ett skydd som gör att huden inte tar lika mycket stryk av föroreningar och annat som kan tränga ner i en skadad och torr hudbarriär och skapa andra problem.

  Om du exempelvis upplever att sminket lägger sig i dina torrhetsrynkor när du sminkar dig så kan du med fördel använda en fuktmask kvällen innan för att ge bästa möjliga grund och bas till din sminking på morgonen. Ett återuktat ansikte tar emot sminkprodukter mycket bättre än ett torrt sådant.

 • Hur väljer jag rätt fuktmask?

  Det är inte alltid så lätt att veta vilken fuktmask som är rätt för dig. Men om du läser beskrivningen för produkten så brukar det framgå ganska bra vad masken riktar in sig på och vilka ingredienser som ingår i formulan. Har du tendenser till acne kan vissa masker göra saken värre och täppa igen porerna, medan andra inte alls har den effekten. 

 • Hur ofta ska man använda en fuktmask?

  Du ska använda din fuktmask enligt beskrivningen som följer med. Oftast kan du använda din fuktmask som både en nattbehandling och en behandling som du tvättar av efter ett visst antal minuter. Det brukar röra sig om 2-3 gånger i veckan för de flesta produkter beroende på innehåll. 

 • Vem behöver en fuktmask?

  Alla har vi nog behov av en fuktmask någon gång i livet, men är du en riktig torris kan behovet kännas mer akut. Huden tappar både lyster och blir mer utsatt för yttre påverkan när hudbarriären är torr och skadad med sprickor. Har du väldigt oljig hy kanske en fuktmask inte är det första du tänker på, men fukt behövs även när du är oljig i hyn, däremot behövs inte extra olja. Fukten ger balans och ser till att huden inte producerar mer talg än nödvändigt för att kompensera torrheten.