Förlossningsrädsla – så kan du bota den

Förlossningsskräck

Att vara rädd inför en stundande förlossning är inget ovanligt och inget att skämmas för. Det är en stor händelse i en kvinnas liv att föda barn och det kan kännas övermäktigt i vissa aspekter – vilket kan späda på eventuell förlossningsrädsla. I den här artikeln ska vi gå igenom vad förlossningsrädsla egentligen är och vilka metoder du kan använda för att få bukt med den. Läs vidare!

Vad är förlossningsskräck?

Förlossningsskräck eller förlossningsrädsla innebär att du är rädd och orolig för en kommande förlossning. Vad du är rädd för kan variera från person till person, men ofta är man rädd för smärtan, att man ska spricka eller att något ska gå fel. Rädslan kan både vara “grundlös” men även bottna i tidigare traumatiska upplevelser vid tidigare förlossningar, vilket har lett till att du utvecklat en rädsla för att samma sak ska hända igen eller att du ska tappa kontrollen till exempel.

Varför är man rädd för förlossningen?

Varför du är rädd för själva förlossningen är väldigt individuellt och har att göra med många olika faktorer. Några av de vanligaste rädslorna är exempelvis att man måste genomgå ett kejsarsnitt eller att man ska vara ensam värkarna sätter igång och inte kan få hjälp.

Ofta bottnar det i en rädsla för att tappa kontrollen och att något ska gå fel. Men något man alltid ska komma ihåg är att kvinnor fött barn i alla tider och idag är sjukvården så pass utvecklad att man inte ska behöva vara rädd.  

Vanliga saker att vara rädd för inför en förlossning - och vad du kan göra åt det

Förlossningsskräck

För att bota din förlossningsskräck är det viktigt att jobba mycket med det psykiska, eftersom även kropp och knopp hänger ihop. Om du är stark psykiskt kommer du att känna dig starkare i helhet och gå in med en mer positiv attityd. Ta dig tiden att gå igenom de moment som skrämmer dig med någon som har svaren, eller läs på själv online – som du gör just nu!

Rädsla för kejsarsnitt och sugklocka

I vissa fall kan det krävas ett kejsarsnitt för att leverera bebisen och även sugklocka förekommer om barnet behöver komma ut snabbt. Båda dessa metoder kan kännas läskiga när du inte vet något om hur det går till i detalj. Ett kejsarsnitt är en (vanlig) operation medan sugklockan är ett verktyg som göra lite ont efteråt, både på mamma och barn. Men det får du smärtstillande mot om det behövs, även barnet.

Pröva det här:

Be din barnmorska gå igenom med dig vad som sker i dessa fall steg för steg – så att du känner dig beredd på situationen, även om den kanske inte alls kommer att uppstå. När du är mer förberedd brukar rädslan ofta bli mer hanterbar.

Rädsla för att förlora kontrollen

En förlossning kan vara både en kaotisk och harmonisk upplevelse – beroende på vem du är och hur din historia ser ut. Många är rädda för att helt enkelt förlora kontrollen och kräkas eller göra på sig till exempel. Kanske du är orolig för att du kommer vara högljudd på grund av smärtan. Man kan känna sig ganska sårbar och utsatt som höggravid kvinna under en födsel, eftersom du är helt lämnad i andras händer. 

Pröva det här:

Även i det här fallet är det bra att vara förberedd på hur du skulle kunna hantera olika scenarion vid en förlossning. Börja med att fokusera på andningen. Hur du andas har enormt stor påverkan på kroppens tillstånd. En lugn kontrollerad andning kan göra stor skillnad mot exempelvis smärta och ångest.

Rädsla för att vara ensam utan hjälp

Det är tyvärr svårt att styra när och hur en liten bebis vill komma till världen. Det kan ske närsomhelst när du börjar närma dig leveransdatumet. En del är rädda för att vara ensam och utan hjälp när det sätter igång. Smärtan från värkarna kan komma plötsligt och det kan bli lite chockartat om du aldrig fött barn tidigare. Du kan också vara rädd för att bli ensam på sjukhuset under förlossningen.

Pröva det här:

En bra idé kan vara att prata med en eller två personer som kan vara stand by om du bor ensam. Vilket alltså betyder att du kan ringa dessa personer vilken tid som helst på dygnet om du böjar få värkar eller mår dåligt på något annat sätt. När du har den biten ordnad  behöver du inte oroa dig för att bli ensam. Det räcker med att du ringer den ena personen, om den inte svarar av någon anledning har du alltid en back-up-person. Varför inte ha tre stycken vänner/familj på lager? Då kan du känna dig riktigt trygg.

Rädsla för smärtan

Vi ska inte sticka under stol med att en förlossning gör ont, det är ganska självklart. Men det är också olika hur vi upplever smärta samt hur rädda vi är för den och hur vi hanterar den. Du kanske tänker “kommer jag klara av när det börjar göra ont?”.

Pröva det här:

För det första finns det smärtstillande som man kan sätta in om smärtan är för intensiv. Men du ska inte glömma att dina urkrafter vaknar till liv under en förlossning och din endorfin- samt adrenalinnivåer ökar, vilket gör att en del av smärtan maskeras helt naturligt. Det skadar inte heller att återigen gå tillbaka till tanken om att kvinnor föder barn dagligen och du kan också klara av uppgiften – trots en kanske intensiv smärta. You were born to do it!

Rädsla för att spricka eller få andra skador

En del kvinnor spricker i mellangården när de föder barn eftersom det ibland kan vara lite trångt. Många är mycket rädda för att detta ska ske då det kan få jobbiga konsekvenser. Kanske har du också hört skräckhistorier på annat håll som gjort dig extra rädd. 

Pröva det här:

Sanningen är dock att det är väldigt ovanligt att spricka hela vägen, men 80% av alla kvinnor får någon form av bristning i slidan vid en förlossning. Dessa brukar normalt läka ut efter några veckor och inte lämna några besvär. Skulle du trots allt spricka så är läkarna idag otroligt duktiga på att ta hand om sådana skador så att du slipper problem i framtiden med inkontinens och liknande. Vid ett kejsarsnitt kan du undvika denna risk, men även den operationen innebär en risk. Dessutom får du inte själv välja kejsarsnitt bara för att du känner för det. Ett sådant beslut tas tillsammans med din barnmorska när man planerar inför förlossningen. 

Rädsla för sprutor eller sjukhus generellt

Sjukhus är inte en så rolig miljö att befinna sig i alla gånger. Hör finns många läskiga saker, men också gott om människor som kan ta hand om dig. Ibland kan du behöva få en spruta eller kateter i handen under förlossningen, för att administrera medicin rakt ut i blodet. En del människor (kvinnor som män) har en stark rädsla för sprutor.

Pröva det här:

Kom ihåg att alla läkemedel samt smärtstillande inte behöver intas via spruta – det finns andra metoder såsom lustgas eller ett varmt bad. Ha även i åtanke att detta snart är över och du får lämna sjukhuset. Ha med dig en person som får dig att känna dig trygg.

Är det normalt att ha förlossningsskräck?

Svaret på frågan om det är normalt att ha förlossningsrädsla är svaret – ja! Det är inte alls ovanligt eller konstigt. Att föda barn är den största händelsen i de flesta mammors liv men också ett tillfälle då saker kan gå fel. Hur du botar din förlossningsskräck beror på vad problemen bottnar i och många gånger kan ett helt vanligt samtal med någon som är erfaren att hjälpa väldigt mycket. Sedan är det viktigt med förberedelser så att du är mentalt förberedd på vad som kan hända och hur du ska hantera det.

Glöm inte - en medförälder kan också vara rädd för förlossningen

Det är inte bara den havande kvinnan som kan vara rädd för förlossningen – även din partner kan tycka att det känns läskigt. För det första har hen ingen direkt kontroll över situationen och för det andra kan det vara jobbigt att se någon man tycker om ha ont. 

Här är det samtal som hjälper. Tala med barnmorskan om dina tankar och berätta även för personalen på plats (vid förlossningen) att du har den här rädslan, så att de kan hantera situationen lättare. Som partner i det här läget kan man ofta inte göra mycket mer än att vara så stöttande man kan för att hålla god stämning och atmosfär i rummet. Är någonting för jobbigt kan du helt enkelt kliva ur rummet en stund. Personalen kommer att ta hand om kvinnan som föder och hon är i goda händer.

Hur ont gör det att föda barn?

Smärta är relativt och svårt att mäta eftersom den är individuell. Det finns ingen som kan säga till dig att hen har mer ont än dig eftersom det beror på hur man upplever det. Något som orsakar en person enorm smärta kanske bara känns lite grann hos en annan.

Hur ont det gör att föda barn är alltså svårt att säga. Men själva värkarna kan likställas med kraftig mensvärk mer eller mindre. Vissa kvinnor säger att de inte kände så mycket alls och att allt gick snabbt och smidigt medan andra tyckte att förlossningen var bedrövlig. Det finns dock som sagt smärtlindring vid förlossning som kan hjälpa dig i det här fallet.

Hur känns det att föda barn?

Hur det känns att föda barn har ett liknande svar som det här ovan. Alla upplevelser är olika, men ofta finns det några saker som är gemensamt för de flesta och en förlossning gör mer eller mindre ont. Rent känslomässigt är det en helt annan upplevelse, som också är olika från person till person. Kom också ihåg att det tar tid för kroppen att återhämta sig och i början kanske du inte riktigt känner igen dig själv.