Falsk krupp dagis – vad du behöver veta

Falsk krupp barn

Något som många föräldrar minns när de blir äldre är om deras barn hade krupp som små, eftersom det kan vara en ganska jobbig upplevelse för både barn och föräldrar. Det finns dock falsk krupp behandling av olika slag som du kan göra själv hemma med ditt barn. Men hur farligt är egentligen falsk krupp och vad innebär det? Läs vidare för att bland annat lära dig mer om förbyggande metoder och hur det smittar!

Vad innebär falsk krupp?

Falsk krupp innebär att ditt barn har fått ett förkylnings- eller influensavirus som orsakar att luftrören svullnar. Detta gör att barnet får svårt att andas in och kan bli väldigt hostig och slemmig i halsen. Krupp i sig är alltså inget virus utan bara en reaktion som uppstår på grund det andra viruset.

Anledningen till att det kallas för falsk krupp är för att man inte ska blanda ihop det med sjukdomen difteri, som orsakas av en specifik difteribakterie – och som dessutom är mycket farlig. Idag ingår difterivaccinering i vaccinationsprogrammet för barn och sjukdomen existerar i stort sätt inte i Sverige längre. 

Det är ca 15% av Sveriges barn som råkar ut för symptomen och drabbar främst barn mellan 6 månader upp till 6 år – men är vanligast hos 2åringar

Falsk krupp är inte farligt och blir extremt sällan allvarligt, men det kan upplevas som ganska obehagligt. Barnet får svårt att andas och det väser i luftrören. Nätterna är oftast värst eftersom luftrören svullnar mer i liggande läge. Det kan kännas frestande att ringa ambulans eller åka till akuten, men ofta kan du göra en falsk krupp behandling på hemmaplan med olika smarta metoder. 

Falsk krupp hos vuxna

Falsk krupp hos vuxna eller tonåringar är mycket ovanligt, men förekommer. Det är främst en barnsjukdom som kan vara besvärlig en tid men som sedan försvinner och aldrig kommer tillbaka. Difteri förekommer i vissa länder men du kan vaccinera dig och känna dig säker. 

Hur smittar falsk krupp?

Hur smittar falsk krupp egentligen? Går det att undvika? Eftersom falsk krupp inte är ett virus i sig så är det heller inte kruppen i sig som är smittsam, utan det förkylningsvirus som orsakat besvären. Falsk krupp på dagis är alltså svårt att undvika eftersom du då måste undvika dessa vanliga virus helt och hållet – vilket är mycket svårt. Man vet inte vilket barn som har benägenhet att drabbas av symptomen.

Förkylningsvirus smittar via luften och exempelvis genom att barnet stoppar fingrarna i munnen. Det här kan du inte påverka i någon större grad utan är något man får ta sig igenom. 

Hur vanligt är det med falsk krupp?

Man brukar säga att falsk krupp är relativt vanligt eftersom nästan 15% av de svenska barnen råkar ut för dessa bekymmer vid en förkylning. Om man vet med sig att man har ett barn som verkar vara benägen att få krupp finns det förebyggande saker du kan göra för och med ditt barn. Dessa kommer vi att gå in på längre ner på den här sidan.

Du ska inte få panik om ditt barn råkar ut för detta eftersom det påverkar barnets lugn. Kom ihåg att detta är vanligt och många mammor har gått igenom liknande bekymmer med sina småttingar.

Hur låter falsk krupp och när krävs sjukvård?

Falsk krupp dyker inte upp som över en natt som en förkylning kan göra, utan tar några dagar på sig att utvecklas. Vanliga symptom är en högljudd slemmig, rosslande hosta i kombination med hes inandning och svårigheter att andas generellt – speciellt om barnet ligger ner.

Något man ska vara uppmärksam på som förälder är om barnet blir blå om läpparna eller fingrarna, då är syresättningen för låg och ni måste söka vård direkt. Men så länge barnet inte har hög feber eller har ett svårt påverkat allmäntillstånd kan man lindra problemen på hemmaplan – utan att blanda in sjukhus. De finns alltid ett samtal bort om det skulle behövas och varningstecknen känner du nu till. Erfarna “krupp-mammor” vet precis hur de ska göra om de haft flera barn med samma problematik och man lär sig efter hand vad som fungerar bra och inte.

Hur kan man lindra falsk krupp?

lindra falsk krupp

Vill du linda falsk krupp hos ditt lilla knyte finns det en hel del “huskurer” och tillvägagångssätt att testa för att minska svullnaden på luftrören och i många fall kan man jobba förbyggande för att hindra de värsta symptomen från att störa ditt barn.

  1. Behåll lugnet. Om du är stressad och rädd som förälder kommer barnet att känna av det, vilket kommer göra hen mer orolig. Det ökar risken att problem med andningen blir värre. Tänk på att alltid behålla lugnet och inte visa om du är orolig.
  2. Lägg kuddar under huvudet.  I många fall svullnar luftrören i liggande position. Lägg en eller flera kuddar under barnets huvud så att det finns lite lutning- det hjälper ofta mot att problem uppstår under natten. Lutningen på kudden gör att andningen kanske fungerar lite bättre för den lille.
  3. Andas in vattenånga. Vattenånga gör också så att luftrören blir mindre svullna. Om ditt barn har en riktigt jobbig episod kan du ta med hen in i badrummet, stänga dörren och sätta på varmvattnet så att det blir riktigt ångigt där inne. 
  4. Andas in kall luft. Kylig luft har en avsvällande effekt på luftrören. Ta med dig barnet ut i famnen (om det är kallare ute), invirad i något varmt och låt den kalla luften lindra besvären.
  5. Undvik rökiga miljöer. Rök är inte bra för ett barn, som kan utveckla förkylning och därefter krupp. 
  6. Undvik händer i munnen. Beroende på hur gammalt ditt barn är kan det vara svårt att få hen att inte stoppa in händerna i munnen. Men om det går så minskar risken att lillen åker på ett virus som kan frambringa falsk krupp hos barn, eftersom dessa bland annat sprids på det sättet. 
  7. Ge tröst. När barnet är sjukt och har krupp blir de lätt ledsna och kanske skriker och gråter. Då är det viktigt att du tröstar och lugnar ner så att hostan och andningsvårigheterna inte blir värre.
  8. Ge mycket vätska. För ett barn med falsk krupp är det viktigt att få i sig mycket vätska, det lättar på symptomen. Försök att göra det kul att dricka genom att servera drycken i en rolig mugg till exempel.
  9. Ge nässpray. En täppt näsa i kombination med svullna luftrör är en jobbig kombination. Om du ger ditt barn nässpray då och då (speciellt till natten) blir det lättare att andas.
  10. Unvik att sprida virus vidare. Lär ditt barn att hosta i armvecket om det har nått den ålder där hen förstår vad det innebär. Det kan minska mängden viruspartiklar som ditt barn sprider vidare och kan på så vis minska risken för krupp på dagis generellt.

Falsk krupp medicin

Om just ditt barn råkar ut för en svårare form av falsk krupp som inte ger sig kan man administrera läkemedel av olika slag. Det finns bland annat kortisontabletter som löses upp i vatten eller en variant där man andas in kortisonet. 

Är det riktigt allvarligt kan man ibland tillsätta adrenalin, men det är ganska sällsynt eftersom det finns biverkningar i form av till exempel högt blodtryck. Adrenalin ges endast på sjukhus om det är aktuellt och det är inget du själv kan ge ditt barn.

 

Måste mitt barn stanna hemma från dagis vid falsk krupp?

Eftersom falsk krupp uppstår efter ett förkylningsvirus kan det vara en bra idé att låta ditt barn vara hemma om hen är förkyld. Om temperaturen är hög ska hen absolut vara hemma. Men själva kruppen i sig smittar inte om symptomen hänger kvar efter att barnet blivit frisk från förkylningen och inte har feber längre. Men kolla alltid med just din förskola hur reglerna ser ut just nu.