Sminkguide för nybörjare – [Vad du behöver kunna]

Smink är något som vi människor sysslat med i urminnes tider! Om vi backar klockan långt tillbaka i tiden så använde man exempelvis färg i ansiktet när man skulle ut i krig. På 1700-talet skulle rikt folk vara helt vita i ansiktet för att visa på hög klasstillhörighet och därför pudrade man ansikte och peruk med talk (även för att bli av med ohyra i peruken). Idag är utbudet på sminkprodukter enormt och metoderna oändliga. Därför har vi här gjort en komplett sminkguide för nybörjare där du kan lära dig allt du behöver veta om smink och hur du sminkar dig på bästa sätt. Läs vidare! 

Sminkguide för nybörjare

En enkel sminkning kräver bara ett par få produkter medan en mer avancerad variant kan innehålla betydligt fler. Det finns allt från foundation, rouge, puder, primer, finishing powder, mascara, till ögonbrynsprodukter, highlighter och läppstift eller läpp-pennor. Det är ganska lätt att gå vilse i den här djungeln utan lite hjälp på traven – speciellt om du aldrig sminkat dig förut. Vi ger dig all kunskap du behöver för att bli din egen personliga make up artist!

Att tänka på innan du börjar sminka dig

För att få ett så bra resultat med din sminkning som möjligt är det superviktigt att du förbereder huden innan du börjar. Innan du applicerar någon form av smink på ditt ansikte ska du har rengjort huden och återfuktat den. Det vill säga att du smörjer in ansiktet med en bra ansiktskräm.

När krämen (och andra eventuella serum/oljor du använder) absorberats av huden kan du sätta igång och lägga din bas – som det kallas. Dessa förberedelser är viktiga eftersom du annars får ett dåligt resultat med sprickor och torrhetslinjer i sminket. Dessutom sitter det sämre och håller kanske inte lika länge under dagen. Vi kan rekommendera fuktkrämen BABOR Skinovage Calming – som blev bästa ansiktskräm i vårt test. Den är speciellt framtagen för känslig, stressad och irriterad hud och blir en perfekt grund för din foundation. 

Bästa ansiktskrämen BABOR Skinovage, calming

Hudtyp - vilket smink ska jag välja?

Innan du sätter igång och shoppar loss på spännande sminkprodukter måste du veta vilken hudtyp du har. Har du normal hy, oljig hy, acne, torr hy, känslig hy, blandhy (fet på vissa partier, torr på vissa) eller kanske mogen hud (hud över 40 år)? Om du har oljig hy kan det passa bra med produkter som mattar ner huden – speciellt basen/foundation är bra om den har så kallad “mattifying effect”.

Har du torr hy behöver du en foundation som är baserad på olja och som återfuktar huden hela dagen. Känslig hy måste vara försiktig med smink och vissa ingredienser som kan reta upp huden. Vissa sminkmärken är extra bra för känslig hy, men ibland måste man bara testa sig fram. Är du över 40 år har du mogen hy (som även kan vara torr, känslig, fet och så vidare) och det framgår på produkten om den passar extra bra för mogen hy. Det kan till exempel röra sig om att det finns anti aging egenskaper i produkten. 

  • Normal hy – kan använda många olika produkter
  • Oljig hy – bör välja en produkt som mattar ner (utan olja)
  • Torr hy – bör välja en produkt som återfuktar (med olja)
  • Blandhy – kan behöva kombinera olika produkter i olika delar av ansiktet
  • Känslig hy – var försiktig med vissa typer av produkter, välj märken som är anpassade för känslig hy
  • Mogen hy – kan använda alla produkter men vissa är specifikt inriktade på mogen hud

Olika typer av smink - och hur du använder det

Steg 1. Primer - få sminket att sitta bättre och hålla längre

Innan du påbörjar din sminkning kan du om du vill använda en primer. Det är en produkt i creme- eller puderform som du applicerar i hela ansiktet för att sminket ska sitta bättre och hålla längre. Det finns primer med extra glow effekt så att din hud får lyster under sminket och det finns mer neutrala primers. Många primers förminskar även porer och ger en jämnare hudton. En primer kan vara bra att använda om du ska ha en lång dag eller lång festnatt där sminket måste hålla.

Primer

Hur applicerar man primer?

Lägg en klick i din handflata och applicera primern i hela ansiktet efter att din ansiktskräm (och andra produkter) helt absorberats av huden. Låt vara någon minut innan du applicerar foundation.

Steg 2. Foundation - skapa en bra bas, jämna ut hudtonen

Foundation kan komma både i cremeform och puderform (mineralfoundation) och den utgör basen för din sminkning. Det är viktigt att basen blir bra för att resten av sminket också ska bli bra. Det är också viktigt att du väljer rätt ton på foundation för din hy.

Varm hudton (gul underton) bör ha en gulaktig foundation

Kall hudton (blå underton) bör ha en rosa foundation

Neutral hudton (grönaktig underton) bör ha en beige foundation

Vi kan rekommendera Loreal True Match Foundation som är vinnaren i budgetprisklassen i vårt stora foundationtest. Den passar alla hudtyper, är lättapplicerad, håller hela dagen och är väldigt prisvärd! Perfekt för en nybörjare.

Bästa billiga foundation

Hur applicerar man foundation?

När du applicerar foundation börjar du i mitten av ansiktet och jobbar dig utåt mot hårfästet. Då får du ett naturligt resultat. Du kan använda både en beauty blender (droppformad svamp), fingrarna eller en foundationborste. Det är verkligen en smaksak. Vissa tycker att det är enklare med en svamp och vissa tycker att borsten är bättre eftersom den inte suger upp så mycket produkt. Om du däremot fuktar svampen innan användning suger den inte upp sminket lika mycket.

Steg 3. Concealer - dölj mörka ringar under ögonen och rodnader i ansiktet

Concealer är en produkt som kommer antingen i cremeform eller i puderform (mineralconcealer). Den applicerar du främst under ögonen för att trolla bort mörka ringar, men även runt näsvingar, på näsryggen och på blemmor som behöver döljas. Den ljusar upp och döljer alla skavanker. En concealer ska vara ett par nyanser ljusare än din foundation, men inte för ljus eftersom det ser onaturligt ut. Vi kan rekommendera MAC Cosmetics Pro Longwear Concealer som vann budgetklassen i vårt stora test av concealers. Den täcker bra, håller länge och ger ett naturligt resultat till ett bra pris!

Hur applicerar man concealer?

Lägg en klick concealer under ögat och badda in den i huden som en trekant som går från den yttre ögonvrån snett, rakt ner mot näsvingen. Du kan använda en svamp eller en concealerborste. Försök att sudda ut linjen så att det blir en mjuk övergång från det ljusare området kring ögat mot din något mörkare foundation. Du kan även applicera en liten mängd concealer mitt på hakan, näsryggen och pannan där ljuset naturligt faller på ansiktet.

Steg 4. Bronzer/solpuder - få en solkysst look

Om du känner dig lite blek kan du med fördel applicera ett tunnt lager solpuder eller bronzer med en stor, mjuk och svepande borste. Antingen i hela ansiktet eller bara där solen landar naturligt på ditt ansikte – alltså där du brukar bli solbränd på naturlig väg. Ett solpuder är alltså ett färgat puder som gör att du får en solkysst look. En bronzer är ofta mer skimrande än ett solpuder och kan passa bra till fest – speciellt en mysig sommarfest när du är solbränd och har ett glow.

Hur applicerar man solpuder?

Solpuder ska bara svepas över ansiktet med stor drag och med en mjuk fluffig borste. Om du vill kan du bara applicera lite på kindbenen, pannan, näsryggen och hakan. Pudret fungerar även som ett “setting powder” automatiskt. Vilket betyder att den “sätter” din foundation och får den att sitta på plats.

Steg 5. Rouge/blush - sätt färg på kinderna

Rouge, eller blush som det också kallas, är en sminkprodukt i puder- eller cremeform som du applicerar på kindbenen för att få lite rosigare kinder för att se piggare ut. Rouget är ofta pricken över i:et som avslutar själva basen (om du inte sedan även vill lägga lite highlighter. När du väljer färg ska du tänka på att inte välja en för mörk nyans i förhållande till din egen hudton eftersom det inte ser naturligt ut. Använd en speciell rougeborste när du lägger på produkten på hudn. Vi kan rekommendera Real Techniques Original Collection Blush Brush för den perfekta appliceringen av ditt rouge!

bäst i test rougeborste
Hur applicerar man rouge?

Doppa borsten i pudret och blås lätt bort överflödig produkt från borsten. Vinkla borsten snett uppåt vid kindbenet och svep lätt med borsten uppåt tinningen till. Använd dock inte för mycket rouge så att du ser ut som en clown. 

Steg 6. Highlighter - ge ett glow till dina kindben

Highlighter är det absolut sista steget i din bas. Det är en produkt som kommer i creme- eller krämpuderform och som appliceras där du vill ha extra glow. Exempelvis på kindbenens högsta punkt, näsryggen, under ögonbrynen, mitten av pannan och hakspetsen. En highlighter är starkt ljusreflekterande och skapar en blank, glänsande yta  där den appliceras – lite som en porslinshy. Vid en sminkning för nybörjare vill vi rekommendera IsaDora Highlighting Wheel där du får många olika typer av highlighters i olika nyanser för en billig peng, som dessutom kan användas som ögonskugga! Vi utsåg den här produkten till vinnare i mellanklassen i vårt highlighter test.

bästa highlightern mellan

Hur applicerar man highlighter?

Highlighter ska läggas på sist av alla produkter du lägger som bas. Doppa borsten i produkten och blås av överflöd. Svep lätt över de områden du vill ge extra glow och där ljuset normalt sett faller i ditt ansikte. Det vill säga kindbenen, näsryggen, panna, haka och under din ögonbrynsbåge. Ta dock inte i så du spricker med din highlighter eftersom det också lätt ser onaturligt ut. Undvik skarpa kanter.

Steg 7. Ögonbrynsprodukter - sätt färg på och forma dina ögonbryn

En del av oss har inte tjocka markerade ögonbryn naturligt och då kan det vara trevligt att fylla i de man har med någon form av ögonbrynsprodukt. Det gör att ditt ansikte får mer struktur och ramas in. Men använd dessa produkter med måtta så att du får ett så naturligt resultat som möjligt.

Det finns både pennor, färgad eller transparent ögonbrynsgel, pomade (en form krämigare pigmenterad formula) och ögonbrynsskuggor. Vilket du föredrar är upp till dig, men vi kan rekommendera en penna i början och när du känner dig mer bekväm i kläderna kan du ta en titt på pomade-produkter, där du måste vara lite flinkare på handen för att det ska bli naturligt och bra. Har du redan fylliga ögonbryn kan du nöja dig med en transparent gel till att forma dem med.

Hur använder man ögonbrynsprodukter?

När du fyller i ögonbrynen är det viktigt att få ett så naturligt resultat som möjligt – oavsett vilken produkt du använder. Tänk på att ögonbrynet ska vara som ljusast i början av brynet och sedan bli mörkare ju längre ut i kanten du kommer. Börja därför alltid längst ut i kanten av brynet när du fyller i och jobba dig mot början av brynet där du bara lätt, lätt fyller i eller skuggar ut resterande produkt. Använder du en pomade så ska du ha en speciell ögonbrynspensel som underlättar appliceringen och gör den perfekt – med lite övning!

Steg 8. Mascara - rama in och öppna upp dina ögon

Mascara applicerar du på dina ögonfransar för att göra dem svartare, mer definerade, längre, tjockare och mer framträdande. Du måste inte ha svart mascara, du kan använda brun eller blå exemelvis. Beroende på ögonfärg så kan vissa individer passa extra bra i vissa färger.

Har du bruna ögon är det snyggt med blått. Vill du ha en mer naturlig look passar mörkbrun mascara bra. Det finns mängder med olika typer av mascaror och det gäller att testa sig fram. En del är specifikt inriktade på att ge längd, medan andra ger mer volym och tjocklek åt fransarna till exempel. Huvudsaken är att den ger en fin inramning till dina ögon, är lätt att applicera och inte kladdar eller smular under dagen så att du till slut ser ut som en panda. Vi kan rekommendera L’ORÉAL PARIS Volume Million Lashes Mascara som är vinnare i budgetklassen i vårt mascara bäst i test. Den ger bra volym, är lätt att tvätta bort och sitter på plats hela dagen. Ett mycket prisvärt alternativ för en sminkning för nybörjare. 

Bästa mascaran billig

Hur applicerar man mascara?

När du applicerar mascara sätter du borsten vid roten av fransarna och drar borsten genom dem i en sick-sack rörelse. Du måste vara ganska snabb eftersom mascara torkar rätt så snabbt. Försök att dra borsten på så sätt att du separerar fransarna och inte får några klumpar. Detta kräver också lite övning. 

Hur tvättar man bort sminket?

När dagen är över och det är dags för läggdags måste sminket alltid tvättas bort – speciellt om du har känslig hy eller acne. Att sova med smink är bland det värsta du kan göra med din hud. Under natten behöver huden vila och andas. Sminket täpper igen porerna och gör så att bakterier bildas, vilket kan leda till acne eller obalans i huden. 

Ta bort smink

Micelairvatten

Det finns många metoder för att tvätta bort smink. En av de mest effektiva och skonsamma är att använda ett bra micelairvatten. Det är ett speciellt vatten som har olja i sig som suger åt sig all smuts från huden och tar bort sminket effektivt. Använd bomullsrondeller som du häller vattnet på och sedan sveper runt i ansiktet. Ta en ny rondell så fort den blir för smutsig och fortsätt proceduren till dess att det inte fastnar något smuts på rondellen. Som avslutning kan du skölja av ansiktet med ljummet vatten, men oftast behöver du inte ens göra det. Avsluta med din vanliga ansiktskräm för återfuktning. 

Vi hoppas nu att du känner dig redo att ta kasta dig ut bland alla spännande sminkprodukter som finns där ute och att du snart blir expert på vad som fungerar bäst för just dig – Lycka till!