Bästa mascaran 2024 – lyft och framhäv fransarna med dessa 11 mascaror

bäst i test mascara

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Vill du framhäva dina ögon och få en mer distinkt look? Då är det en bra mascara du behöver. Dock finns det mängder av produkter där ute på marknaden som alla lovar olika saker – men lever de upp till bevis? Vi har testat bästa mascaran 2020 och utsett en vinnare i varje klass; budget, mellan och premium.

En mascaras främsta uppgift är att göra dina ögonfransar fylligare, längre och vanligtvis mörkare, men det finns andra färger också. De flesta vill dock ha en svart, brun eller brun-svart formula för att framhäva ögonen på bästa sätt. Förr i tiden, innan sminkets tid, använde man benen från stackars flugor och spindlar för att fästa i ögonfransraden. Så det är ju tur att vi kommit en bit i utvecklingen – minst sagt.

En del vill ha en vattenfast mascara som sitter på plats oavsett om du badar, gråter en skvätt eller svettas. Sådana finns också med i det här testet. När det kommer till dessa vattenfasta produkter är det viktigt att det inte är för svårt att tvätta bort mascaran. Det ska iallafall gå att använda en vanlig eye-makeup remover för att ta bort produkten från fransarna men helst bara varmt vatten och en bomullsrondell.

Vissa mascaror gör fransarna mycket tjockare och längre medan vissa mer fokuserar på att främst ge en förlängande effekt. Beroende på hur distinkt look du vill ha så måste du anpassa valet av produkt efter detta.

Mycket hänger också på borsten. Tjocka borstar med många små täta strån ger dig en mer dramatisk look medan smala borstar med glesa strån ger dig längre och mer subtila fransar. Varför inte ha flera mascaror för olika tillfällen! En för fest, en för vardag och en för strandhänget när du ska plaska i vattnet och inte vill se ut som en panda i ansiktet efter ett dopp.

Ta nu del av vårt stora mascara test och se vilka produkter som tog hem pokalen den här gången!

Mascara bäst i test

Yves Saint Laurent Volume Effet Faux Cils Mascara - bästa mascaran premium

Bästa mascara premium
  • Ger mycket volym
  • Ger tjockare fransar
  • Lätt att tvätta bort

IDUN Minerals Magna Lenghtening Mascara - bästa mascaran mellan

bästa mascaran för känsliga ögon mellan
  • Förlänger fransarna
  • Håller hela dagen
  • Oftalmologiskt testad

L'ORÉAL PARIS Volume Million Lashes Mascara - bästa mascaran budget

Bästa mascaran billig
  • Ger mycket volym
  • Prisvärd
  • Lätt att tvätta bort

Bästa mascaran

Alla kvinnor och tjejer behöver en bra mascara i sminkväskan. Det kan vara räddaren i nöden när du vill framhäva ögonen för att se piggare ut eller vill få till den perfekta fest-looken. Alla har vi dock olika behov när det kommer till mascara. Vi har testat 11 stycken olika produkter med olika egenskaper och utsett tre vinnare i olika klasser. Här kan du garanterat hitta din nästa favorit. Läs vidare!

Är dina ögon känsliga mot smink? Vi har även listat de bästa mascarorna för känsliga ögon här.

Yves Saint Laurent Volume Effet Faux Cils Mascara - bästa mascara premium

Prisklass: premium Vattenfast: nej Borste: smal ml: 8  

Bästa mascara premium

Har du alltid önskat dig långa och fylliga ögonfransar? Ja, då kan Yves Saint Laurents Volume Effet Faux Cils mascara vara en vinnare för dig – precis som för oss i det här testet! Den här mascaran ger dig full volym och en dramatisk effekt på dina fransar, nästan som om du hade lösögonfransar på dig.

Formulan är också berikad med provitamin B vilket gör att produkten inte torkar ut så snabbt. Mascaran gör att du får tjockare fransar och mycket volym!  Verkligen något för dig som är ute efter ett lyft.

Vi har gjort den här mascaran till en vinnare i premiumklassen eftersom det inte finns så mycket att klaga på. Den gör jobbet om du vill ha mer volym och tjockare fransar och är dessutom enkel att tvätta bort eftersom den inte är vattenfast.

De som använder den här produkten är överlag nöjda men en tjej som testat mascaran tycker att hon hittat många mascaror i lägre prisklass som är minst lika bra. Detta är något av en lyxprodukt som du absolut kan unna dig om du vill vara säker på att få de perfekt sminkade fransarna som inte lämnar någon oberörd.  

Fördelar: mycket volym, ger tjockare fransar
Nackdelar: aningen dyr

IDUN Minerals Magna Lenghtening Mascara - bästa mascara mellan

Prisklass: mellan Vattenfast: nej Borste: smal, något oval  ml: 12 

bästa mascaran för känsliga ögon mellan

Idun Minerals Magna Lenghtening Mascara passar perfekt för dig med känsliga ögon. Den är nämligen en mascara utan parabener, baserad på mineraler och som är oftalmologiskt testad – vilket innebär att formulan har testats på människor, inte djur, och att hela processen har skett under uppsyn av en ögonläkare.

 Du som vill förlänga dina korta fransar är helt rätt ute med den här mascaran.Vi älskar den här produkten eftersom alla som använder den vittnar om hur bra den är på alla sätt, men kanske framför allt att den verkligen håller vad den lovar på förlängnings-effekten. Samtidigt som den förlänger ger den dig även tjockare fransar som ger ögonen ett fint naturligt lyft.

Du kan bygga på den här mascaran för att få en mer kraftfull effekt. Dessutom varken smular eller kladdar mascaran – den perfekta produkten i alla sminkväskor! Därför fick det bli en vinnare i mellanprisklassen i vårt test.

Fördelar: Förlänger, håller hela dagen, oftalmologiskt testad  
Nackdelar:
finns inga

L'ORÉAL PARIS Volume Million Lashes Mascara - bästa mascara budget

Prisklass: budget Vattenfast: nej Borste: tjock  ml: ingen uppgift  

Bästa mascaran billig

Är du ute efter en dramatisk look till ett bra pris ska du verkligen ta en titt på Volume Million Lashes mascara från L´oréal Paris som är den bästa billiga mascaran. Den ger ett riktigt bra lyft till fransarna samtidigt som du får en fin fyllighet som framhäver dina ögon på bästa sätt!

Här får du otroligt mycket för pengarna. Den här mascaran älskas av många just på grund av att den är så himla prisvärd. Formulan ser till att du får en snygg inramning på dina ögon som håller hela dagen utan att kladda eller smula och den är lätt att tvätta bort. Ja, det finns faktiskt inte många anledningar till varför du inte bör testa den här produkten – om du inte redan gjort det.

Vi gillar den här mascaran för sin prisvärdhet och genomarbetade formula som alla har råd att unna sig då och då utan att för den sakens skull ha kontot fullt av pengar. Här får du lyx till ett kanonpris helt enkelt och därför blir det vår vinnare i budgetklassen.

Fördelar: ger mycket volym, prisvärd
Nackdelar:
kan upplevas som lite kladdig utan rätt teknik

Andra testade mascaror

Alla mascaror i det här testet nådde dock inte upp till prispallen av en eller annan anledning. Men det behöver inte betyda att det inte är bra produkter som passar dig. Här följer nu resten av de mascaror vi testat och som många av dem verkligen håller vad de lovar. Har du inte redan hittat din nästa mascara så kanske du gör det nu!

LA Girl LA Fiber Lash Mascara

Prisklass: budget  Vattenfast: ja  Borste: smal  ml: ingen uppgift  

bäst i test mascara

Här har vi en mascara som fått blandade recensioner. Det är en extremt stark, vattenfast formula berikad med vårdande pantenol, som sitter som berget. Den här mascaran förlänger din fransar ganska rejält och ger dina ögon ett snyggt lyft.

Men här måste vi hålla upp ett varningens finger eftersom nästan alla som provat produkten säger att det knappt går att få bort den från fransarna när den väl sitter där. Du kommer att behöva en stark men skonsam makeup remover för att ge dig på den här mascaran. Det drar tyvärr ned betyget en del. Man vill ju inte dra av sig ögonfransarna på kuppen!

Men om du hittar en bra makeup remover kan denna mascara absolut bli en favorit om du gillar långa vackra fransar som sitter som berget. Kanske perfekt för en festival eller campingtripp?  Priset är också väldigt överkomligt om du vill testa mascaran.

Fördelar: förlänger, sitter som berget  
Nackdelar:
sitter som berget/svår att tvätta bort

Ledsen, varan verkar vara slut i lager

Clinique Lash Power Mascara

Prisklass: mellan Vattenfast: ja Borste: smal ml: 6  

mascara för stor volym

Cyklar du ofta till jobbet med vinden i ögonen så att tårarna rinner och kletar ut din fina sminkning från morgonen? Då kan Cliniques Lash Power mascara passa dig och din vardag. Detta är nämligen en vattenfast mascara som sitter där den ska hela dagen oavsett om du gråter, hoppar i en snabbis poolen eller kliar dig i ögonen.

När det sedan är dags för att tvätta bort sminket för dagen så är det hur lätt som helst att få bort den här produkten med lite ljummet vatten och en bomullspad som du pressar mot fransarna. En del som använder den här mascaran tycker att den känns lite gummiaktig, men så är ofta fallet med vattenfasta mascaror som ska sluta in varje frans som en hylsa. Denna produkt kan absolut passa dig som använder kontaktlinser eller som bara vill ha en riktigt bra vattenfast mascara.

Fördelar: håller vad den lovar, sitter hela dagen, lätt att tvätta bort, testad av ögonläkare  
Nackdelar:
någon upplevde irritation i ögonen

Blinc Mascara

Prisklass: premium Vattenfast: ja Borste: mellantjock ml: 6 gram  

vattenfast mascara

Här har vi återigen en vattenfast mascara utan olja som sitter på sin plats oavsett hur du behandlar dina ögon under dagen eller nattens gång. Formulan sluter in varje frans i en vattenresisten liten tub som du till och med kan se på dina fingrar när du tvättar bort produkten.

Blinc Mascara är dessutom populär bland många hollywoodkändisar som Jennifer Lopez och Eva Mendez till exempel. Denna formula utlovas vara bättre och mer kraftfull än andra vanliga vattenfasta mascaror

Problemet (om du vill se det så) med den här mascaran är att den inte ger speciellt mycket mascara volym till dina fransar. Men om du är ute efter en look som håller länge och som är mer subtil ska du absolut testa den här produkten. 

Fördelar: sitter som berget  
Nackdelar:
ger inte så mycket volym

Ledsen, varan verkar vara slut i lager

Maybelline Snapscara Mascara

Prisklass: budget  Vattenfast: nej  Borste: konformad böjd  ml: 9,5  

mascara volym

Inom hudvård och makeup gäller det att vara fyndig med namnen – och här har Maybelline verkligen lyckats med sin ordlek med produkten “Snapscara”. Men det är mer än bara namnet de lyckats med den här gången. Den här mascaran är perfekt för dig med känsliga ögon eller som bär kontaktlinser till exempel, eftersom mascaran är oftalmologiskt testad.

Formulan ger en snygg volym till fransarna och är väldigt lätt att tvätta bort. Trots detta sitter den på plats hela dagen och är en mascara som inte smular. Borsten är konformad och aningen böjd för att passa fransarnas form vilket underlättar appliceringen.

Vi kan varken säga bu eller bä om den här mascaran, den håller måttet på många punkter men är inte den bästa produkt vi testat. Priset är dock rimligt och öppnar upp för att ge den ett försök för att se om den passar just dig och dina ögon. Speciellt om du är lite känslig mot andra mascaror.

Fördelar: lätt att tvätta bort, ger fin volym
Nackdelar:
finns inga

Ledsen, varan verkar vara slut i lager

IsaDora Active All Day Wear Mascara

Prisklass: budget Vattenfast: ja Borste: rundad tjock ml: ingen uppgift  

bra vattenfast mascara bäst i test

En bra mascara behöver inte kosta multum, ta till exempel IsaDora Active All Day Wear mascara. Den ger dig bra volym och färg som håller en hel dag utan att smula och kladda. Formulan är vattenfast och tål det mesta som kommer din väg under dagen eller kvällen, men är inte svår att tvätta bort. Priset gör den här produkten väl värd eftersom den håller det som beskrivningen utlovar. Borsthuvudet på den här mascaran är tjockare men med en rundning i mitten för att passa fransarnas form och optimera appliceringen.

Vi gillar den här mascaran eftersom du får en helt okej produkt till ett mycket bra pris. Den gör dig aldrig besviken och är lätt att hantera, inget kladd, och snygg volym. Kanske det här blir din nya favorit!

Fördelar: håller vad den lovar, ger volym, sitter hela dagen
Nackdelar:
finns inga

Ledsen, varan verkar vara slut i lager

L´oréal Telescopic Mascara

Prisklass: budget Vattenfast: nej Borste: smal ml: 19 gram

teleskop mascara långa ögonfransar

L´oréal Telescopic Mascara passar dig som har korta fransar och verkligen vill förlänga dem tillfälligt. Den här produkten utlovar 60 procent längre fransar efter applicering – och vi kan nog faktiskt säga att de inte ljuger. Många menar på att den har en magisk effekt på korta fransar som vill bli längre.

Här jobbar du med en precisionsborste som verkligen separerar och applicerar mascaran utan att klumpa sig eller kladda. Formulan förstärker fransarna och ger dig en mer definierad look.

En del som använder den här mascaran har haft den som en stadig vän i necessären under flera år och vissa använder den som en slutfinish efter att ha applicerat en annan mascara innan – för att ge det där viktiga lyftet!

Fördelar: prisvärd, förlänger fransarna
Nackdelar:
kan upplevas lite kladdig på väldigt korta fransar

Lancôme Hypnôse Doll Eyes Mascara

Prisklass: premium Vattenfast: nej Borste: konformad, tjock ml: 31 gram 

Bra mascara

Vill du ha den där äkta doll-eyes looken med stora vackra ögon och långa glänsande, separerade, tjocka svarta fransar? Då har du vinnaren i Hypnose Doll Eyes Mascara från Lancome. Formulan är också berikad med ett speciellt “fiber-shine” som ger fransarna extra glans och flärd.

Denna produkt både bygger upp och skapar volym genom olika sorters vax som finns i ingredienserna. Du får alltså en intensiv blick samtidigt som fransarna blir tjockare och vackrare. Det finns också en speciell ultra strech-formula i den här mascaran som verkligen ger där förlängande effekten för perfekta doll-eyes!

Du kan använda mascaran till vardags eller till fest – det är helt upp till dig. En del av oss vill festa till det lite oftare än oss andra och lyfta en tråkig vardag med lite skönhet. Då blir Hypnose Doll Eyes mascara från Lancome ett av de självklara valen. Användarna kallar den för sin “dröm-mascara”.

Fördelar: ger dig “doll-eyes”, lätt applicering
Nackdelar:
kan börja torka efter ca 2 mån

Loeral Telescopic Carbon Black mascara

Prisklass: budget Vattenfast: nej Borste: smal ml: 8  

mascara för långa ögonfransar

Här har vi kusinen till Lóréal Paris andra Telescopic mascara. Denna formula har mycket starkare pigment än den första,dubbelt så starka, och ger dig en riktigt definerad look. Du som vill ha både längd och hög intensitet ska testa den här mascaran – du kommer troligen inte att bli besviken.

Många som använder den här produkten vittnar dock om att det kan ta lite tid innan du får kontroll över tekniken. Du får upp ganska mycket produkt på borsten vilket gör att det kan bli lite geggigt och svårt att hantera appliceringen. Men med lite övning så har du en riktigt bra mascara som förlänger fransarna, håller hela dagen och som ger dig en fin lyftande effekt samt en stark intensitet med de extra pigmenten. Produkten heter Carbon Black mascara – och den är verkligen svart som kol!

Fördelar: mycket svart pigment, förlängande effekt
Nackdelar:
kan kännas lite geggig

Frågor och svar om mascara

Vad är mascara?

Mascara är en sminkprodukt som du applicerar på dina ögonfransar för att de ska se mörkare, tjockare, längre och mer fylliga ut.

Hur används mascara?

Mascara kommer i en avlång förpackning som du skruvar upp och har borsten i locket och formulan i behållaren som borsten varit i. Du använder borsten för att applicera produkten på dina ögonfransar från roten och ut till toppen, försiktigt.

Medan du gör detta gör du också en svag sicksack rörelse med borsten så att mascaran verkligen kommer in mellan fransarna ordentligt. Försök att få det så klumpfritt och jämt som möjligt – som om du bara förstärkt dina egna fransar. Hur mycket du ska använda är efter smak och tycke. De flesta mascaror går att bygga på efter hand för att få fransarna tjockare.

Vilken mascara är bäst? –

Yves Saint Laurent Volume Effet Faux Cils Mascara är definitivt en vinnare när det kommer till mascaror i premiumklassen. Den kostar en liten slant men är ändå värd sitt pris. Du får ett lyxigt lyft till dina fransar och fin volym. Du kan lita på att den produkten levererar när den ska.

Hur får man bort vattenfast mascara?

Vissa vattenfasta mascaror kan du ta bort med vanligt varmt eller ljummet vatten och några bomullsrondeller. Du blöter först ögonen med det varma vattnet några gånger för att lösa upp produkten och sedan blöter du två pads och pressar på ögonen och runt fransarna. Håll några sekunder så att mascaran hinner lösas upp lite grann.

En del produkter sitter dock verkligen stenhårt och är svåra att få bort, då kan du använda en skonsam eye makeup-remover som underlättar jobbet för dig och skyddar fransarna från att slitas bort av tvätten. Om du använder remover kan du hälla en droppe på en bomullsrondell och lägga på ögat. Håll en stund.

Oavsett vatten eller remover så kan du behöver upprepa denna rutin några gånger för att få bort allt.

Hur förhindrar man att mascaran fäller?

Att mascaran fäller beror främst på att det är en sämre produkt. Om du upplever att dina mascaror ofta fäller kan du prova en vattenfast variant som sitter kvar bättre och har en annan typ av formula än de vanliga.

Vad är en mascara gjord av?

Grunden i de flesta mascaror är vax av olika slag från växter. Men formulan kan också berikas med olika oljor och andra ämnen som är specialutvecklade för att lyfta och förlänga fransarna.

Hur länge håller en mascara?

Beroende på hur ofta du öppnar din mascara och använder den och beroende på kvalité så håller den olika länge. Men några månader bör den hålla utan att torka ut fullständigt. De flesta vill dock ha en fräsch och ny mascara för bäst känsla, applicering och resultat. Många tycker dock att mascaran ofta blir bättre efter en tids användning när produkten fått hårdna till lite grann.

Hur länge den håller på dina fransar är helt upp till hur bra formulan är. En bra mascara ska sitta hela dagen utan att smula eller kladda av sig.

Hur får man långa fransar med hjälp av mascara?

För att bygga upp långa fransar ska du först och främst använda en mascara med förlängande effekt eller mascara telescopic som det ibland kallas – det finns massor. Bland annat flera i det här testet. Du börjar med att lägga borsten under fransarna vid roten och sicksackar sedan borsten samtidigt som du drar den uppåt och genom fransarna. Om du vill kan du först böja fransarna med en tång innan du applicerar mascaran, för att verkligen få dramatisk effekt.

Hur förhindrar jag att mascaran blir klumpig?

Vissa formulas på mascara är lite klumpigare och tjockare än andra. Då kan det vara lite svårare att applicera produkten på fransarna utan det också blir ett klumpigt resultat. Gör som så att du först drar borsten upp och ned i behållaren och sedan drar av överflödig produkt i behållaren igen, mot kanten.

Var sedan ganska snabb med appliceringen så att produkten inte hinner torka, och dra verkligen igenom borsten ordentligt genom fransarna. Snygga till med några snabba drag för att få bort resten av klumparna. Undvik nu att bygga på med mer mascara eftersom det då troligen blir för tjockt och mer klumpar. Byt mascara och om du har stora problem med att den klumpar sig.

Vilken färg på mascara passar till vilken ögonfärg?

Generellt så passar svart mascara de flesta ögonfärger eftersom den bara definierar din ögon på ett fint sätt. Men om du vill ha en mer naturlig look kan du välja en brun färg. Är det fest som gäller kan du använda en extra svart mascara med mycket pigment och dramatik.

Det finns även grön, vinröd och blå mascara och här gäller generellt att gröna ögon framhävs mer av vinrött och bruna ögon framhävs av blått. Men det är ju inte alla som vill ha en så utstickande färg på sin mascara, och då går det alldeles utmärkt med svart eller brunt.

När blir mascara gammal?

Mascara blir gammal när du använt den mycket under ett par månader. Om du inte öppnar den så ofta håller den sig längre. En del blandar i en klick olja av valfritt slag för att förlänga livet på en favoritmascara.