Guide: vilken sminkborste du ska använda till vad

Det är inte alltid så lätt att hänga med i svängarna vad det gäller vilka sminkborstar man behöver när man sminkar sig och vilka som ska användas till vad. Saken är dock egentligen ganska enkel eftersom många sminkborstar har flera användningsområden och du bestämmer själv vad som fungerar för dig. 

Dock finns det borstar som är speciellt bra till vissa typer av produkter och som ger ett perfekt resultat utan ansträngning. Det är mycket storleken som avgör hur du kan använda dina borstar. Sminkborstar användning kan kännas som en hel vetenskap, men vi ska reda ut begreppen åt dig. Vilken sminkborste som är bäst till vad ska vi nu gå igenom – läs vidare! 

sminkborstar till vad

powder brush

Powder Brush/puderborste

En powder brush, eller puderborste som det heter på svenska, använder du till att applicera alla produkter i puderform som används i hela ansiktet. Exempelvis bronzer och setting powder. Du kan ibland även använda den till att applicera rouge med.
 
En bra puderborste ska vara mjuk, fluffig och tät. Med den ska du bara svepa över ansiktet och fördela produkten med lätta rörelser. 
 

Blush Brush/rougeborste blush brush

En blush brush, även kallat rougeborste, använder du till att applicera rouge på kindbenen. En blush brush är mindre än en puderborste och är ofta lite vinklad för att du lätt ska få till det perfekta svepet över kindbenen utan att behöva krångla. Precis som med puderborsten ska den vara mjuk, fluffig och tät.

Denna typ av borste kan du oftast inte använda till så mycket mer än just rouge/blush, men ibland händer det att en del använder den till att applicera mineralfoundation till exempel.

Foundation Brush foundation brush

När du ska applicera foundation, såväl flytande som mineralbaserad, behöver du en foundation brush. Det är en borste som kan vara både stor och liten och se lite olika ut. Ofta är den i storlek av en powder brush, cylinderformad och helt platt på toppen för att du ska kunna buffa in produkten i huden utan problem. 
 
Det finns också mindre foundationborstar som du kan använda för att komma åt bättre runt näsan och i andra skrymslen och vrår i ansiktet. Då är den ofta mer formad som en mindre rougeborste och du kan även använda den till concealer i vissa fall. En foundationborste med platt topp kan du i stort sett bara använda till just foundation och inga andra produkter. Du buffar in produkten genom cirkelrörelser från mitten av ansiktet och utåt hårfästet.
 

Concealer Brush

För att applicera concealer behöver du en concealer brush. Den kan vara mini, liten och mellanstor. Den måste vara liten för att du ska kunna komma åt runt näsan och ögonen ordentligt samt för att kunna täcka blemmor och skavanker.
 
Den kan vara både platt och lite hård eller rund och mjuk. Vilket du föredrar är upp till dig. En platt borste använder många för att applicera concealer under ögonen just för att produkten lägger sig mer på ytan och täcker snabbt. Om du använder en rund mjuk borste arbetar du in produkten istället med mjuka runda rörelser. Mini-varianten kan du använda till ögonvrån, näsvingarna och små områden som behöver täckas.  
 

Highlighter Brush highlighter brush

Highlighter är något du applicerar sist i din sminkning, för att ge lyster och glans till kindben, näsrygg, haka, ögonvrån och straxt under ögonbrynen. En highlighter brush måste vara fjäderlätt, mjuk och tät, men den kan se ut på olika sätt.

Vissa borstar är platta och formade som en solfjäder medan andra är mer droppformade för att ge den perfekta appliceringen över kindbenet i ett enda svep. Du lägger bara den droppformade borsten lite snett mot kindbenet och sveper lätt uppåt mot tinningen och ögat. Borstens skärning gör att produkten lägger sig perfekt och utan kanter.

Den solfjäderformade borsten vinklar du upp så att toppen av håren ligger rakt emot ditt kindben i samma vinkel och sedan nuddar du huden lätt samtidigt som du rör handen fram och tillbaka.

Frågor och svar sminkborstar

Vilken sminkborste ska användas till vad?

Det finns egentligen inga regler kring vilken sminkborste som ska användas till vad. Men du får oftast bäst resultat när du använder “rätt sorts borste”, vilket är den som skapad för ändamålet.

En powder brush använder du till puderprodukter som bronzer och setting powder, en blush brush använder du till rouge/blush, en foundation brush använder du till flytande eller mineralbaserad foundation och en highlighter brush använder du till att applicera creme- eller puderhighlighter med perfekt resultat och en concealer brush applicerar concealer.

Vilka olika sminkborstar finns det?

Man kan säga att det finns ett antal grundmodeller på sminkborstar och sedan finns det oändligt med modeller på dessa. De vanligaste sminkborstarna är powder brush, blush brush, concealer brush, foundation brush, och highlighter brush.