Varför går håret av – och vad du kan göra åt det

Varför går håret av och vad du kan göra åt det

Varför håret går av kan ha många olika orsaker och det gäller att bena ut vad som är vad. Men du behöver inte oroa dig – oftast finns det en eller flera lösningar på problemet så att du kan reparera skadat hår och känna dig som sig själv igen. Vi ska nu nämligen gå igenom orsakerna till varför håret går av och hur du kan få bukt med problemet på ett skonsamt sätt. Läs vidare!

Varför har håret gått av?

Om håret känns risigt, skadat och lätt går sönder behöver det inte bara bero på yttre omständigheter såsom blekning eller värmebehandling till exempel – det har också ofta att göra med hur din kropp mår. Finns det en obalans bland hormoner eller brist på vitaminer kan det leda till att hår och naglar påverkas och blir svagare. 

Skadat och sprött hår beror ofta på att du färgat eller blekt håret för mycket och under en för lång period. Blekning sliter generellt sett mycket mer än andra färger. 

Använder du extensions/löshår kan det också slita en del på håret, likaså om du använder löshår som flätas in i håret. Då knyter man nämligen fast en hårslinga vid hårroten i huvudet, vilket kan göra att håret slits och nöts av efter hand. Det finns även vissa typer av löshår som limmas fast på en träns med ett speciellt hårlim, vilket är en av de tekniker som sliter allra mest på håret.

Ett av de vanligaste sätten att skada håret på så att det går av är under värmebehandling med stylingverktyg. Många stylingverktyg idag har en maxgräns på temperaturen på 180-210 grader vilket är en skonsam nivå. Men tänk ändå på att du måste använda värmeskydd på håret innan du sätter igång. 

Varför går håret av när man ammar?

Många kvinnor upplever att deras hår är tjockare än någonsin under graviditeten och så fort förlossningen är över så börjar man tappa hår och få sämre hårkvalité. Saken är den att det är mer av en upplevelse och inte riktigt själva sanningen. Håret blir nämligen ca 38% tjockare under graviditeten och när förlossningen är över börjar hormonnivåerna att gå tillbaka till det normala igen vilket gör att du tappar det “överskottshår” du fått under graviditeten – därför upplevs det som att ditt hår blir väldigt tunt. 

Att håret går av och blir slitet under amningen kan också bero på att kroppen är sliten och utsatts för ett trauma – som det i allra högsta grad kan vara att föda barn, även om allt går smidigt och bra. Underskott på exempelvis B-vitaminer av olika slag kan absolut göra att håret blir svagare och risigare. Kolla därför upp hos en läkare så att du inte har brist på något.

Håret går av när jag borstar

Om håret går av när du borstar bör du börja med att byta hårborste till en som är mer skonsam (vilket du kan läsa mer om längre ned på sidan). Tänk även på hur du borstar håret. Är du försiktig eller väldigt hårdhänt? Du ska inte slita i tovor som uppstått utan använda en speciell utredningsborste för att försöka trassla upp håret försiktigt. 

Vad gör man när håret gått av?

Det finns mängder av metoder att ta till för ett skadat hår som lätt går av och blir frissigt och torrt. Vilken metod du ska välja beror såklart på orsaken till problemet, men oavsett vilket finns det i stort sett ingen av dessa metoder som kan skada håret – snarare tvärtom. Är du ute på ett riktigt resque mission kan du ta en kväll när du verkligen går igenom håret med bra schampo, balsam, inpackningar och oljor med mera, men du bör inte upprepa samma behandling för ofta. Låt håret vila några dagar och absorbera alla produkter. 

Undvik värme, färgning och hårförlängningar

  • När du har skadat hår ska du omedelbart sluta med allt som kan förvärra situationen. Oroa dig inte – när din goda hårkvalité är tillbaka kan du försiktigt börja använda vissa metoder igen. Det kan exempelvis handla om att sluta använda varma stylingverktyg ett tag. Värme sliter enormt mycket på håret. Tillhör du en av dem som plattar håret varje dag? Då är tyvärr dags att ta ett uppehåll nu om du vill att håret ska få en riktig återhämtning. 
  • Att färga håret sliter mycket både på hårets egna pigment samt att det torkar ut hårfibrerna och gör dem spröda. Sluta med att färga håret en period – du kommer att märka skillnad efter några månader. Blekning bör du sluta med helt om ditt hår är så slitet att det går av.
  • Sluta upp med alla hårförlängningar oavsett typ. Alla varianter av hårförlängningar sliter på håret oavsett om det bara är en liten clip-on eller hår som sys fast. Låt håret vila från all form av slitage!

Bästa schampot för skadat hår

Ett skadat hår mår bra av att slippa tvättas med schampo och balsam som är fulla av sulfater och parabener som bara torkar ut håret ännu mer. I det här läget kan du med fördel välja ett ekologiskt schampo som saknar sulfater och parabener. När du börjar tvätta håret med ett ekologiskt schampo kan du få känslan av att det inte känns riktigt rent, men det beror ofta på att håret behöver tid på sig att vänja sig. Du kan också tvätta håret två gånger om du vill.

Vi kan verkligen rekommendera Maria Åkerberg Hair & Body Shampoo Rosemary – som är  bästa ekologiska schampo i mellanprisklassen i vårt ekologiskt schampo bäst i test. Denna formula gör ditt hår starkt och friskt och balanserar din hårbotten, samtidigt som det doftar gott och kan användas till hela kroppen, även som raklödder.

När du använt det här schampot eller något annat bra ekologiskt schampo några veckor brukar du oftast se resultat – vilket innebär ett starkare mer naturligt hår med en naturlig glans.

Kosten är viktig

Kosten är viktigare än vad man kan tro när det kommer till hår och naglar. Du kan ofta göra mycket på egen hand bara genom att äta en näringsrik och varierad kost som ger din kropp alla vitaminer, mineraler och näringsämnen kroppen behöver för att skapa ett friskt hår. Vitamin B12 är enormt viktigt och kan inte överdoseras eftersom överskottet kommer ut med urinen. B12 är livsviktigt för många olika funktioner i kroppen och lite extra tillskott av detta kommer även göra dig lite mer kvicktänkt. Vitamin A är också en väldigt viktig hårvitamin som hör ihop med sebumproduktionen i hårbotten och hud – alltså talgproduktionen. En torr hårbotten utan talg ger ett torrt hår. 

Hårolja

En bra hårolja är A och O när du vill reparera skadat hår eller hår som går av. Oljan ger fukt och näring till hårfibrerna och gör även håret mjukt och glansigt. Välj gärna en hårolja utan onödiga tillsatser. Arganolja exempelvis är mycket bra både för hud och hår. Tänk på att välja en olja med mild doft eller utan doft – om du är känslig. 

Hårolja kan du använda både i torrt och fuktigt hår. Ta en klick i handflatan och fördela jämnt i händerna innan du applicerar oljan i håret genom att krama och försiktigt dra med fingrarna genom håret. Hårolja kan du använda varje dag om du vill. Efter en tids användning kommer du märka att håret blivit mjukare, blankare och friskare.

Balsammetoden

Balsammetoden innebär att du inte tvättar håret med schampo utan endast balsam. Det finns en del som använder den här metoden för att få ett mindre frissigt och torrt hår som inte går av. Vi tycker inte att det är den bästa metoden utan kan istället rekommendera ett ekologiskt schampo och balsam som kombineras. När du bara tvättar håret med ett vanligt balsam kommer håret inte att kännas riktigt rent. Men vissa upplever att balsammetoden fungerar bra för dem.

Välj rätt hårborste

Vilken sorts hårborste du använder är av ganska stor vikt – speciellt om du redan har skadat hår. Det är viktigt att du använder en borste som är anpassad efter din hårtyp. Ett tjockt hår behöver lite glesare mellan piggarna och gärna en paddelborste. Till ett tunt, kort hår passar en liten rundborste bra. Har du ett väldigt trassligt hår som är svårt att reda ut finns det speciella utredningsborstar som är enklare att använda. 

När det kommer till själva stråna på borsten så är svinborst att rekommendera när håret går av och är slitet. Svinborst tillverkas av strån från ett riktigt vildsvin och dessa naturliga strån har en förmåga att fånga upp alla de naturliga oljor som finns i hårbotten och fördela ut dem i hela håret. Håret behöver dessa oljor och en vanlig hårborste med plastpiggar har inte alls samma vårdande effekt som en svinborst. Ditt hår får mer glans och mår bättre.

Andra smarta tips för skadat hår

Andra saker du tänka på för att minimera skada på ditt hår är att exempelvis sova med en fläta (om du kan), undvika att sätta upp håret med hårsnoddar och istället använda hårklämma/klämmor. Undvik att exponera håret för solen. Solens strålar är starka och bleker håret samt torkar ut det. Använd en solhatt  eller sjal på håret om du ska vara ute mycket i solen.