Vad är skillnaden mellan gel och akrylnaglar? Vi ger dig svaren

Gelnaglar vs akrylnaglar

Vore det inte skönt att nästan alltid ha snygga naglar som ser fräscha och friska ut? Det går att ordna till på egen hand. Du kan nämligen göra både akrylnaglar och gelnaglar hemma. Men vad är då skillnaden på gelnaglar vs akrylnaglar? Det finns nämligen både för- och nackdelar med de båda och dessa ska vi nu gå igenom i den här artikeln, så att du lättare kan välja rätt medod för just dig – läs vidare!

Gelnaglar VS akrylnaglar

Vid blotta ögat kanske det inte är superenkelt att avgöra vad som är gelnaglar och vad som är akrylnaglar – de ser ganska snarlika ut. Den största skillnaden är att gel-metoden behöver en speciell UV-lampa för naglar för att härda och stelna. Akrylnaglar härdar av sig självt.

Akrylnaglar är också mycket starkare än gelnaglar och du har en möjlighet att göra riktigt långa naglar. Gelnaglar passar bra till vardags och följer mer din egen nagel – du kan inte göra en gelnagel så hemskt mycket längre än din egen nagel. Fördelen med båda varianterna är att du får en snygg nagel som håller i veckor oavsett om du diskar, tvättar eller duschar. När nageln ska tas bort använder du en nagelfil och filar bort den.

Akrylnaglar

Akrylnaglar passar dig som vill ha riktigt starka naglar eller långa naglar. Med akrylet kan du bygga på och bygga på till dess att uppnått den längd du vill åt – sedan filar du till nageln så som du vill ha den. Någon UV-lampa behövs inte då akrylet härdar av sig själv ganska snabbt och är fullt härdat efter 2 dygn. När du jobbar med akrylet uppstår en ganska starkt doft som kan vara störande för allergiker. Materialet ska inte heller nudda huden kring nageln då det kan uppstå irritation – men det gäller även gelnaglarna. 

När du använder akrylnaglar kan du jobba både med din egen nagel samt även limma på tippar för att få en riktigt lång nagel. Sedan använder du akrylet över både din egen nagel och tippen tills du är nöjd. Någon skarv ska ju inte synas.

Hur länge håller akrylnaglar?

Men hur länge håller då akrylnaglar egentligen? Det är faktiskt från person till person samt hur lång nagel du byggt upp och hur försiktig du är. Dina egna naglar växer ju samtidigt under din konstgjorda nagel och har du gjort en förlängning som är nästan lika lång som din egen nagel kommer den snart att växa ikapp och då börjar det bli läge att göra om naglarna.

Göra akrylnaglar hemma

Nuförtiden har nagelteknologin utvecklats så pass mycket att du kan göra akrylnaglar hemma om du köper hem ett kit med allt du behöver. Det är viktigt att du är försiktig när du ska göra detta på egen hand, så att det inte uppstår infektioner eller svamp på och kring naglarna. Läs på ordentligt innan och var inte stressad när du ska fixa naglarna. Så här går det till att göra akrylnaglar hemma steg för steg:

 1. Tvätta händerna ordentligt
 2. Förbered nagelbanden genom att smörja in dem med olja och peta ner nagelbanden med en cuticle pusher (men var försiktig)
 3. Fila försiktigt upp en lite ruggigare yta på din nagel med en finkorning fil så att materialet har något att fästa i sedan
 4. Borsta bort dammet och tvätta händerna en gång till
 5. Sätt på så långa tippar som du vill ha med nagellim (inget annat lim)
 6. Korta ner tipparna i den längd du vill ha med hjälp av nagelsax och fil
 7. Lägg på ett primer-lager på varje nagel och låt torka ca 2 minuter. Låt inte vätskan komma på dina nagelband
 8. Häll upp akrylvätska och doppa penseln och stryk av överflödig vätska. Doppa penseln i akrylpurlvret så att det bildas en liten boll, avvakta några sekunder tills bollen blir geleaktig
 9. Lägg gelen precis där din egen nagel och lös-tippen möts och tryck sakta ut bollen över tippen med penseln
 10. Bygg sedan på med nya bollar uppåt din egen nagel. Var försiktig så att du inte nuddar nagelbanden då det kommer att bildas luftfickor som gör att resultatet inte blir bra
 11. Fila sedan till naglarna med först en grovkorning fil och sedan en finkorning tills du fått en fin yta
 12. Borsta av damm med en borste
 13. Lägg på ett lager top coat för att få en blank skyddande yta
 14. Olja in naglar och nagelband varje dag

Akrylnaglar kit

Vill du testa på att göra akrylnaglar hemma kan du köpa hem ett akrylnaglar kit som innehåller det mesta av det du behöver för att skapa en liten mini-nagelsalong för dig själv hemma i lägenheten/villan. Du kan behöva komplettera med lite annat såsom en bra nagelolja till exempel. Vi kan tipsa om det här startkitet från Glam and Beauty som du kan beställa hem om du vill känna på hur det känns. Vill du fortsätta kan du alltid komplettera med ett större kit.

Gelnaglar

Gelnaglar

En uppsättning riktigt snygga gelenaglar är något du gärna kan ha till vardags och som inte stör lika mycket som långa hårda akrylnaglar. Tekniken kräver att du har en speciell UV-lampa för naglar, annars härdar inte gelen. Ytan blir riktigt fin och blank och du har alltid fräscha händer att visa upp.  Du behöver vara lite mer försiktig med dina gelneglar så att ytan inte skadas.

Gelenaglar är något skonsammare mot nageln till skillnad mot akryl och du slipper den starka lukten under behandlingen. Själva processen med att bygga upp nageln är nästan identiskt som med akryl. Skillnaden är alltså att gelenaglarna behöver en liten UV-lampa – gelén kan inte härda av sig själv

Hur länge håller gelnaglar?

Hur länge dina gelnaglar håller beror på hur snabbt dina egna naglar växer och hur du behandlar dina naglar. Är du väldigt oförsiktig kan du behöva göra om dina naglar tidigare än nödvändigt eftersom ytan förstörts. De tål dock betydligt mer än ett vanligt nagellack. Några veckor bör de hålla om du är försiktig. 

Göra gelnaglar hemma

När du ska göra gelnaglar hemma gäller i stort sett samma regler som när du använder akryl, det vill säga att du är försiktig så att vätskan inte hamnar på huden kring nageln och själva nagelbanden. Du behöver förbereda nageln på samma sätt som med akrylmetoden men glöm inte bort att inhandla UV-lampan och testa den innan du sätter igång. Så här går det till att göra gelnaglar hemma steg för steg:

 1. Tvätta händerna ordentligt
 2. Förbered nagelbanden med olja och cutile pusher som petar ner nagelbanden.
 3. Fila upp en ruggig yta med en finkorning fil
 4. Borsta bort dammet och tvätta händer igen
 5. Fäst dina tippar med nagellim (om du vill ha tippar)
 6. Korta ner tipparna i önskad längd med sax och fil
 7. Lägg på ett lager med UV-nagelgel och håll nageln under lampan ca 2 minuter tills gelen stelnat
 8. Fila upp ytan lite grann
 9. Applicera lager nummer två och håll under lampan 2-4 minuter
 10. Fila upp ytan, applicera lager tre
 11. Håll under lampan 3 minuter
 12. Fila bort ojämnheter och jämna till nageln
 13. Smörj in med olja

Gelnaglar kit

Om du vill testa på att göra gelnaglar hemma är det bara att investera i en bra UV-nagellampa samt ett gelnaglar kit. När du fått in snitsen kommer du snart att bli expert på att fixa dina egna naglar och slippa lägga dyra slantar på salong – även om det också kan vara skönt ibland. Vi kan tipsa om detta gelnaglar kit från Depend som innehåller allt du behöver utom UV-lampa och nagelfilar. Kitet innehåller 44 stycken tippar som har en tunnare fästyta för att du ska lättare ska få ett snabbt naturligt resultat som inte behöver filas ner så mycket inför gel-appliceringen. Om du är ny på det här med gelenaglar kan du börja i denna ände!

Vanliga frågor och svar om gel och akrylnaglar

 • Akrylnaglar hur länge håller dem?

  Hur länge dina akrylnaglar håller beror på hur försiktig du är och hur snabbt dina egna naglar växer, men oftast är de snygga i mellan 3-4 veckor. Akrylnaglar är generellt starkare och tåligare än gelnaglar.

 • Akrylnaglar - hur gör man?

  Du bygga upp din akrylnagel med eller utan extra pålimmad tipp - du bestämmer. Vill du ha lite mer längd kan du använda en tipp. Bygg sedan upp nageln steg för steg. Exakt hur det går till kan du läsa i guiden på den här sidan.

 • Är akrylnaglar farligt?

  Nej, inte generellt. Men du ska inte hålla på alldeles för mycket med att fila ner dina egna naglar och aldrig låta dem vila mellan behandlingarna. Man kan få svanp och infektioner i naglarna av att använda akryl eller gelnaglar om man inte är försiktig. Sedan kan ju långa naglar i sig vara lite vanskliga med ögon och hud. Akta så att du inte river dig eller någon annan.

 • Vad är gelnaglar?

  Gelnaglar innebär att du bygger upp din nagel med en  gel som stelnar under en speciell UV-lampa för naglar. Du kan själv köpa en hem en sådan lampa samt ett gelnaglar kit. Gelnaglar luktar inte som akryl utan är en mer skonsam variant på så sätt.

 • Är gelnaglar bättre än akryl?

  Nej, inte genrellt. Det beror på dina behov. Du måste testa dig fram till vad som fungerar bäst för dig. Det finns inget rätt och fel. 

 • Hur gör man gelnaglar?

  När du ska göra gelnaglar hemma behöver du en UV-lampa för naglar samt ett gelnaglar kit. Du behöver också en grovkorning samt en finkorning nagelfil. Du bygger upp din gelnagel genom att fila upp en grov yta på din egen nagel och sedan applicera gelen i omgångar med UV-lampan som ska härda gelen innan varje ny omgång appliceras. De exakta stegen hittar du i guiden på den här sidan.