8 tips för att få håret att växa snabbare – få längre hårsvall nu

Så får du håret att växa snabbare

Undrar du vad hemligheten är till att få håret att växa snabbare? Då har du kommit rätt. I den här guiden ska vi berätta allt om vad du kan prova för att få håret att växa snabbare naturligt – utan att använda skumma och obeprövade metoder som utlovar underverk. Så är sällan fallet. Men det finns en del enkla metoder att ta till som heller inte kostar speciellt mycket. Läs vidare för att ta del av vår lista över metoder för att få håret att växa snabbare!

Få håret att växa snabbare naturligt

Få håret att växa snabbare naturligt

Visst kan du välja att testa på dyra serum och andra behandlingar som sägs göra att ditt hår växer snabbare, men det kan också fungera otroligt bra med helt vanliga naturliga metoder och sunt förnuft. Något som exempelvis inte alla känner till är att du kan få håret att växa snabbare med kokosolja som du köper i matbutik eller från en skönhetskedja – detta kan du läsa mer om längre ner på den här sidan.

Hårväxten påverkas även av hur din kost ser ut, vitaminer såsom B12 och andra B-vitaminer, samt A-vitamin och biotin bidrar alla till en frisk och stabil hårväxt, vilket du också kan läsa mer om under en kommande rubrik i den här texten. Du kan göra en hel del saker på naturlig väg för att hjälpa ditt hår på traven att växa snabbare. Mycket handlar om att inte stressa varken håret eller kroppen om du vill  ge ditt svall en chans att återhämta sig och växa fortare. 

Hur snabbt växer hår?

Generellt sett brukar man säga att håret växer ca 10 mm på en månad och 10 cm på ett år. Men detta är också genetiskt betingat och har att göra med vilken hårtyp som finns i skäkten helt enkelt. Ibland får vi bara acceptera vad vi blivit tilldelade och göra det bästa av situationen. På vissa individer växer håret lite snabbare och ibland lite saktare – vi är alla olika. Håret har också olika faser där en fas exempelvis kallas för vilofasen. Sedan finns det en fas då du tappar väldigt mycket hår, vilket alltså är helt normalt. Ofta tappar man mer hår efter sommaren. 

Våra bästa hårtips för att få håret att växa snabbare

Nu kommer vi till det intressanta, vilket är vår lista över bästa hårtips för att få håret att växa snabbare. Om du använder dig av flera eller alla av dessa tips kommer du med allra största sannolikhet att se resultat inom några veckor. Glöm inte att vara konsekvent i ditt handlande och inte fuska, eftersom det då kommer att ta längre tid för håret att växa.

1. Ditt kroppsliga mående

Hur du mår på insidan har stor betydelse för hur ditt hår mår. Det är viktigt att kroppen är i balans och inte stressad om du vill ge den bästa möjliga verktyg att påverka hårväxten. Långvarig stress eller trauma kan faktiskt leda till att du tappar hår, utan att egentligen förstå varför. Detta fenomen kallas för telogen effluvium och kan exempelvis inträffa om du gått igenom en svår influensa, när du ammar, eller om du upplevt något traumatiskt i livet.

Försök att dra ner på onödig stress i ditt liv. Du kanske inte måste flänga runt på helgerna och göra allt du inte hinner på veckodagarna. Ta istället den tiden till att varva ner ordentligt och bara ta hand om dig själv. Det kommer fler helger när du kan göra allt det där andra – allt måste inte ske på en gång. Försök också att tänka på att inte stressa upp dig för saker i vardagen – exempelvis en kollega som är på dåligt humör eller att bussen blev sen. När livet blir lite mer hakuna matata kommer även håret att börja växa snabbare.

2. Kosten

Hur ser dina dagliga kostvanor ut? Får du i dig alla vitaminer och mineraler som kroppen och framförallt håret behöver? Nu undrar du kanske vilka dessa vitaminer är och vi har redan nämt de tre viktigaste vilka är; B12 (och andra B-vitaminer), A-vitamin samt biotin. Även omega 3 och 6 är bra för friskt hår. Vilka råvaror innehåller då dessa ämnen? Jo, en bra kost för ditt hår ska innehålla bland annat:

 • Ägg
 • Spenat
 • Yoghurt
 • Linser/ärtor
 • Kyckling
 • Fisk
 • Havregryn
 • Nötter

Se till att få en bra start på dagen där du får i den en dos av alla dessa vitaminer och mineraler som håret älskar. En påse nötter är lätt att slänga ner i väskan även de dagar då man inte hinner med en frukost. Baljväxter som linser och ärtor är perfekta att ha med sig som en fräsch matlåda eller bara förbereda dagen innan och plocka ur kylen när det är lunch-dags, om du jobbar hemma.

3. Dra ner på värmestyling

All form av värmestyling är något som sliter väldigt mycket på håret och hindrar det från att vara sitt sanna hälsosamma jag. Är du på ett mission att få håret att växa snabbare måste du iallafall dra ner på tuffa behandlingar med fönar, locktänger, plattänger och liknande. Då ger du ditt hår en chans att bli starkt och friskt vilket leder till att det också växer fortare.

Är du riktigt hard core ska du sluta med all form av värme. Efter några veckor eller månader (beroende på omständigheter) kommer du se skillnad på ditt hår som blir mindre torrt och skadat samt mer välmående i helhet. Detta är något du ska göra i kombination med alla andra tips på den här listan. Att enbart sluta med värmebehandlingar kanske inte gör en enorm skillnad just på hur snabbt håret växer, men det är viktigt att ha en bra grund.

4. Stimulera hårbotten

Stimulera hårbotten

Vill du få långt hår snabbt ska du inte glömma bort din hårbotten, där är där allt viktiga händer. Om du inte har balans i din hårbotten kan det bli svårt att få till en snabb hårväxt. Har du problem med din hårbotten finns det speciella ekologiska schampon eller håroljor du kan använda för att balansera ph-värdet – vilket ofta är grunden till många problem. 

Du kan även med fördel massera din hårbotten för att stimulera hårsäckarna lite extra – vilket gör att hårstråna växer fortare. Ta gärna tillfället i akt och massera hårbotten lite extra länge när du schamponerar håret till exempel. 

5. Få håret att växa snabbare med schampo

Vissa typer av schampon främjar hårväxt mer än andra. Ofta kan du hitta många bra alternativ bland ekologiska schampon. Håret mår egentligen inte bra av vanliga schampon som innehåller starkt uttorkande sulfater, parabener och silikoner, som dessutom kan störa både hormoner i kroppen och naturens biologiska system. 

När du först börjar använda ett ekologiskt schampo behöver håret vänja sig och därför kommer det kännas lite svintoaktigt ett tag innan håret hittar sin naturliga balans igen efter åratal av starka, uttorkande schamponeringar med mera. Vi kan rekommendera exempelvis KaliFlower Organics Ekologiskt Schampo Nässla – Lavendel & Citrongräs, som är  bästa ekologiska schampo i budgetprisklassen i vårt ekologiskt schampo bäst i test. Nässlor har en förmåga att stärka håret och få det att växa fortare. 

6. Få håret att växa snabbare med kokosolja

Kokosolja är inte bara gott och nyttigt att ha till matlagning eller bakning – den gör också underverk för ditt hår! Du kan alltså få håret att växa snabbare med kokosolja helt på naturlig väg hemma i badrummet. Du kan egentligen använda vilken kokosolja som helst. Just kokosolja har en unik förmåga att tränga mycket djupare in i hårfibrerna och ge näring än andra oljor, vilket gör att du får ett snabbt resultat. Håret får även massor av fukt, vilket gör att det mår bättre och växer fortare.

Du kan använda oljan både i torrt och fuktigt hår. Kom ihåg att kokosolja blir hård när det är kallare temperaturer, men du behöver bara ta en klick och värma den mellan händerna och sedan gnida/krama in det i hela håret och hårbotten. Förutom att du kommer att se resultat i form av ett friskare, glansigare och längre hår så doftar oljan också helt underbart. Kokosolja har också en del andra höftiga egenskaper såsom att den kan användas som ett naturligt solskydd. Solskyddsfaktorn är inte jättehög men den finns där och huden mår dessutom väldigt bra av oljan rent genrellt. 

7. Få håret att växa snabbare med ricinolja

Få håret att växa snabbare med ricinolja

Ricinplantan är en växt som finns i många olika delar av världen och som egentligen är starkt giftig. Det är dess frön som bär på giftet. Men när man producerar olja av fröna så försvinner det mesta av giftet och oljan kan faktiskt användas som laxermedel. Läs dock på ordentligt innan du gör något sådant eftersom det ändå är en giftig växt du har att göra med. Tar du för mycket kan du börja kräkas och må väldigt dåligt. Ricinolja används främst som olja för utvärets bruk då den har många bra närande och läknde egenskaper. Men något som inte alla vet är att den här oljan är en riktig höjdare när det kommer till att få håret att växa snabbare och för att få kraftigare hårväxt. 

Ricinolja är en väldigt trögflytande och “seg” olja som ofta används inom exempelvis kosmetika och hårvård. Du kan använda oljan som den är (exempelvis kallpressad ekologisk) och göra en hårmask. Det går också att ta en tops och applicera oljan på ögonbryn och fransar för att få dessa att växa fortare – vi har testat och vet att det fungerar både för håret på huvudet och i ansiktet. Bara du har lite tålamod. Använd en så ren olja som möjligt.

8. MSM pulver bra för håret

MSM pulver bra för håret

Ett spännande och helt ofarligt kosttillskott som du kan pröva för att få långt hår snabbt är MSM som står för MetylSulfonylMetan – vilket översatt till ren svenska blir svavel. Nu kanske du tänker; är inte svavel farligt? Nej inte i den här formen. Faktum är att svavel finns naturligt i kroppen och vi får i oss det via grönsaker, mjölk med mera. Idag är dock odlingsmarkerna mycket fattigare på svavel eftersom det är ett så hårt tryck vilket innebär att jordarna inte får vila mellan varven, som förr i tiden. Av den här anledningen är det många av oss som har lite för låga nivåer av svavel i kroppen och det kan påverka hud, hår och naglar negativt. 

MSM används även som ett prestationshöjdande kosttillskott för exempelvis hästar, som återhämtar sig snabbare och blir piggare. Samma sak för människan. En del kombinerar MSM med träning av olika slag. Men något du framförallt kommer att upptäcka när du börjar äta MSM regelbundet är ett din hårväxt kommer att öka – överallt, inte bara på huvudet, ögonbryn och fransar. Vilket kan vara en nackdel. Vill du ha en metod som fungerar är detta väl värt att testa. Försök att få tag på OptiMSM eftersom dte är den allra renaste formen.

När du ska börja med MSM är det väldigt viktigt att du börjar super-smått. Pulvret doseras med kryddmått. Du behöver inte använda ett helt kryddmått utan börja istället med pyttelite pulver första dagarna och blanda ut det med kallt vatten och citron exempelvis – det maskerar den ganska beska smaken. Det passar inte så bra att blanda i varma drycker. Om du “överdoserar” MSM kan du bli dålig i magen och få huvudvärk till exempel. Kroppen använder svavel för att rensa ut allt skräp som inte ska vara där och när du startar en MSM-kur är de vanligt att man kan få utrensningssymptom som dålig hy eller dålig mage. Ju mer försiktigt du börjar desto mindre är risken att du råkar ut för detta, men det är inget farligt utan ett tecken på att kuren fungerar och rensar kroppen på gifter.

Vanliga frågor och svar om att få håret att växa snabbare

 • Vad får håret att växa?

  De metoder som kan få håret att växa snabbare är exempelvis att äta MSM pulver, använda ricinolja i håret/hårbotten, massera hårbotten, samt sluta med alla typ av värmestyling och färgningar/blekningar. Ge håret en chans att återhämta sig och hitta balansen i kombination med lite smarta tips som kan öka på hårväxten ytterligare.

 • Vilka vitaminer får håret att växa?

  De vitaminer som håret gillar är framförallt B12 plus alla andra B-vitaminer, A-vitamin och biotin. Även omega 3 och 6 är viktigt för hår, hud och naglar.