Bästa sololjan 2024 – få en snyggare solbränna

bäst i test sololja

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

När våren och sommaren är ett faktum är det dags att plocka fram alla produkter som skyddar huden mot solens skadliga strålar. En bra sololja är det bästa alternativet eftersom den vårdar huden och kladdar inte så mycket som en kräm. Vi har testat flera olika varianter av sololja och utsett bästa sololjan i prisklasserna premium, mellan och budget. Det finns nämligen en hel djungel där ute med olika oljor som skyddar mot solen. Med hjälp av vårt sololja bäst i test kan du lättare hitta den bästa produkten för dig och din hudtyp.

En bra sololja är oftast mycket bättre än en solkräm. Den absorberas snabbt av huden trots att det är en kladdig olja från början. Huden älskar olja av olika slag och det är ett nyttigare och skonsammare alternativ. Det är inte alls så att huden “kokas” när du använder olja i solen, som många annars tror. Men det ska vara en produkt som är anpassad för ändamålet och som har UVA- och UVB-skydd. Läs vidare för att se vilka produkter vi gillar allra bäst just nu!

Sololja Bäst i test

Filorga UV Bronze Body SPF 30 - bäst i test sololja premium

 • SPF30
 • Anti-age
 • Förstärker solbrännan
 • Näringsgivande
 • Fasthetsgivande
 • Vattenresistent
 • Absorberas snabbt
 • SPF30
 • Torr olja
 • Ger näring
 • Förstärker solbrännan
 • För både hår och hud
 • Passar alla hudtyper
 • Exotisk doft
 • SPF15
 • Torr olja
 • Går snabbt in i huden
 • Kladdar inte
 • God doft av kokos
 • Hypoallergen
 • Dermatologiskt testad

Bästa sololjan

Att sola med olja är ett riktigt bra sätt att ta hand om din hud på ett skonsamt sätt. Dessutom får huden en vackrare lyster än med en vanlig solkräm, som också tar evigheter att absorberas många gånger. I detta sololja bäst i test har vi tittat på vilka egenskaper formulan har och vad den tillför till din hud. Ju mer nyttigheter desto bättre anser vi! Självklart har vi tittat på graden av SPF också och hur starkt skydd du får. En sololja är oftast torr och inte kladdig som en klassisk olja. Vissa produkter kan du till och med använda i håret också för att skydda det mot UV-strålar. 

Solskyddsfaktor: 30 Mängd: 150 ml 

Denna sololja från Filorga är perfekt om du vill få till den där riktigt djupa brännan samtidigt som du får ett fullgott UV-skydd med SPF30. Formulan är blandad med en sorts bronzing effekt som gör att din solbränna blir med definierad och med mer glöd. Oljan håller huden återfuktad och minskar alla tecken på åldrande som solen annars kan ställa till med. Formulan är väldigt näringsgivande och även vattenresistent så att allt du sprayat på kroppen inte försvinner direkt vid ett litet dopp. 

Skaka flaskan ordentligt innan du använder den, så att alla ingredienser blandas ordentligt och du får det bästa skyddet samt effekten. Du ska använda mycket produkt och ca en gång i timmen för att vara helt skyddad. Applicera gärna ett lager efter du badat i hav eller sjö också. Anledningen till att denna produkt blev bästa sololjan i premiumklassen i vårt sololja bäst i test beror på att den absorberas snabbt av huden, ger en riktigt snygg, djup bränna samt ett bra skydd. Samtidigt har den även en otroligt trevlig doft!

Solskyddsfaktor: 30 Mängd: 150 ml Hudtyp: alla

Här har vi en riktigt trevlig torrolja med SPF30 som ger både skydd mot solen samt näring till hud och hår – ja du kan använda den både till att skydda håret och huden! Formulan passar alla hudtyper och förstärker verkligen din bränna på samma gång. Eftersom oljan är torr blir det inte kladdig på huden och den absorberas snabbt. 

Detta är en kraftfull anti-aging sololja som innehåller extrakt av senna, platan, olivträd, baobab, ärta och aloe vera. Doften som är exotisk, är helt underbar och går inte att få nog av. Ett tips är att skrubba kroppen innan du börjar sola och använder den här oljan. Spraya sedan ett lager över både hår och kropp innan du smörjer in dig och jämnar ut produkten på huden. Applicera sedan en gång varje timme eller efter du badat och simmat. För oss är det bästa sololjan i mellanklassen tack vare sin fräscha doft, starka skydd och skonsamma anti-aging ingredienser! 

Solskyddsfaktor: 15 Mängd: 200 ml Hudtyp: alla/känslig

Lite beroende på din ålder så kan det hända att du känner igen den gamla goda Hawaiian Tropic sololjan, som fanns i var och varannan persons strandpåse under 80-90- talet. Men varumärket lever kvar och är idag ett av de mest använda sololjorna fortfarande. Anledningen till detta är helt enkelt att det är en bra olja som gör vad den ska med sin SPF15 och som doftar underbart av kokos, vilket är Hawaiian Tropics signum kan man säga. 

Formulan absorberas snabbt av huden eftersom det är en torr olja och du behöver inte hålla på och kladda. Den passar också alla hudtyper, även du som är känslig. Oljan är både dermatologiskt testad och hypoallergen. Vi kan inte annat än att utse den till bästa sololjan i budgetklassen på grund av alla dessa anledningar ovan! En gammal goding som fortfarande gör sitt jobb.

Andra testade sololjor

Nu ska vi även kolla på resten av produkterna vi gått igenom i vårt bäst i test av sololja. De nådde inte ända upp till prispallen men behöver absolut inte vara dåliga för det! Vi kan skvallra om att det finns flera riktigt bra oljor även bland dessa. Kom också ihåg att sola solarium med sololja är oftast ingen jättebra idé. Det finns dock bra sololja för  solarium, men kolla upp så att den verkligen ska användas till just detta. Du kan inte bara ta en vanlig sololja, den kan börja koka på huden eller ge dig andra hudreaktioner av det speciella ljuset i solariumet. Ta nu en titt på resten av listan!

Solskyddsfaktor: 15 Mängd: 125 ml Hudtyp: alla

Maria Åkerberg är ett av Sveriges bästa ekologiska hudvårdsmärken. De har funnits på marknaden sedan 1996 och ända sedan dess har de jobbat med att ta fram ekologiska solskydd baserade på giftfria ingredienser såsom titanoxid. Titanoxid är det naturliga ämne som även hudläkare rekommenderar ska användas i solskyddsprodukter. Detta ämne går nämligen inte in i huden som ett vanligt solskydd, utan lägger sig på ytan och skyddar genom att reflektera bort ljuset från huden. Det gör också att du ser om du börjar bli röd och kan agera utefter det. Ett vanligt solskydd kan ofta maskera hur huden mår egentligen, vilket sedan visar sig på kvällen.

Denna mycket trevliga sololja kommer med SPF15 och passar i stort sett alla hudtyper. Oljan innehåller även en hel del vårdande ingredienser som är mycket bra för torr hud. Exempelvis karotin, aloe vera, jojobaolja och kokosolja.

Solskyddsfaktor: 30 Mängd: 150 ml 

Här har vi ytterligare en sololja som kan användas både till håret och huden och som skyddar dem båda mot solens strålar via SPF30. Oljan kommer i en sprayflaska som de flesta sololjor gör för enklare applicering. Denna lilla söta flaska är inga problem att kasta ner i strandväskan en varm sommardag. Formulan motverkar fina linjer och gör huden mer elastisk dessutom. Oljan är en torr variant som absorberas mycket fort av huden utan att kladda. 

Formulan är även vattenavvisande, mjukgörande och närande, samtidigt som doften är helt underbart sommrig. Du använder oljan straxt innan du ska vara ute i solen genom att spraya ett lager över hela kroppen, sedan en bit ifrån håret för att få samma skyddande om mjukgörande effekt där. En helt okej sololja som vi absolut kan rekommendera.

Ledsen, varan verkar vara slut i lager

Solskyddsfaktor: 30 Mängd: 50 ml 

När det kommer till solskydd är det alltid bra att välja en ekologisk sololja om möjligheten finns och produkten är skonsam och effektiv. Den här eco sololjan håller en hög kvalité. Solskyddet kommer här från titanoxid vilket reflekterar bort ljuset från din hud på naturlig väg. Formulan innehåller varken kemiska filter, nanopartiklar, GMO, parabener, SLS, PEG, petroleum-, paraffin- eller silikonderivat.

Oljan kommer i en praktiskt sprayflaska och har SPF30, vilket ger ett starkt skydd mot solen. Formulan är transparent och vattenfast samt absorberas ganska snabbt av huden. Vi tycker dock den känns lite trist både i flaskdesign och innehåll. Men effekten kan vi inte direkt klaga på, den gör sitt jobb. 

Vanliga frågor om sololja

 • Hur använder jag en sololja?

  En sololja sprayas normalt på huden och sedan smörjs in med händerna för att oljan ska fördelas jämnt över hela kroppen. Appliceringen ska du göra en stund innan du ska vara ute i solen länge och oljan behöver även bättras på under dagen, speciellt om du badar mycket. Vissa oljor kan du också använda i håret för att få samma skyddande effekt där. Du ska inte använda sololja PÅ smink. Ren hud är det som gäller!

 • Vad är en sololja?

  En sololja är ofta en torr olja som du applicerar på kroppen och ansiktet för att skydda huden mot UV-strålar och förtidigt åldrande när du ska vara ute i solen mycket och länge. Den gör också huden mjuk och smidig och absorberas snabbt när du väl applicerat den. Oftast är oljan även vattenresisten, men trots detta kan du behöva bättra på oljan under dagen när du är på stranden till exempel. Det finns även oljor som har naturligt solskydd i sig (även om effekten inte är så stark) såsom kokosolja till exempel. Att sola med kokosolja fungerar helt okej om du inte har något annat till hands just då. 

 • Vad är skillnaden mellan en sololja och solkräm?

  Skillnaden mellan en olja och en solkräm är att oljan absorberas snabbare väl på huden och lämnar inga vita fula spår som ser klabbigt och otrevligt ut. Med en sololja får du ett skonsammare solskydd som dessutom ger hela din hud en finare lyster och struktur. Oljorna doftar även ofta mycket bättre än krämerna och känns behagligare på huden.

 • Vilken är den bästa sololjan?

  Vi vill passa på att slå ett slag för den kända sololjan från Hawaiian Tropic med SPF15 och en behaglig kokosdoft som de flesta älskar. Detta är en torr olja som snabbt går in i huden och gör sitt jobb utan kladd. Är du känslig i huden och hyn kan denna passa perfekt eftersom den är både hypoallergen och dermatologiskt testad. Priset är också väldigt överkomligt, vilket gör att du inte behöver snåla med produkten!

 • Hur mycket sololja ska jag använda?

  Börja med ett lätt lager som du sprayar hela kroppen med och sedan fördelar jämnt med händerna efteråt. En timme senare kan du komplettera med ytterligare ett lager, och så vidare. 

 • Är det farligt med sololja?

  Nej, sololja är inte farligt så länge du håller dig till den vanliga solen. Men du ska inte använda vanlig sololja när du solar i solarium, då kan det gå illa i värsta fall. De flesta sololjor är inte anpassade för den typen av konstgjort UV-ljus och kan börja bubbla på huden eller skapa andra problem. Annars är sololja helt ofarligt, speciellt om du använder en helt ren, ekologisk produkt som inte har några spår av konstgjord SPF.