Bästa mineralfoundation 2024 – få bort porer och få snygg hy

Bäst i test mineralfoundation

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Förr i världen, innan sminkindustrin hade uppfunnits, använde man sig av bland annat mineraler och kol för att sminka sig. Ja, man hade till och med flugben som lösögonfransar! Men mineralpuder och mineralsmink är också idag väldigt populärt. Vi har testat ett gäng olika produkter och utsett bästa mineralfoundation i prisklasserna budget, mellan och premium. 

Men varför är det så poppis med mineralpuder egentligen? Jo, det är bland annat lättare att få till en naturlig look. Eftersom mineralpuder är så himla finkorningt kommer det att lägga sig som ett lätt hölje över ditt ansikte och dölja porer och andra skavanker och samtidigt ge en riktigt fin lyster. Andra fördelar med mineralpuder är att det är bättre för huden än vanlig foundation eftersom den inte täpper till porerna. Speciellt om det är en produkt som saknar vissa hudirriterande tillsatser som annars kan finnas i vissa mineralsminkprodukter, medan andra är helt rena från tillsatser. Läs nu vidare för att hitta bästa mineralsminket för dig i vårt bäst i test av mineralfoundation!

Bäst i test mineralfoundation

bareMinerals Original SPF15 Foundation - bästa mineralfoundation premium

 • Prisbelönt
 • 100% mineraler
 • UV-skydd
 • Naturligt resultat
 • Lätt på huden
 • Lätt till full täckning

IDUN Minerals Norrsken Jorunn - bästa mineralfoundation mellan

 • Flytande mineralfoundation
 • Högrenade mineralpigment
 • Innehåller nordisk lingonfröolja
 • Ger naturlig lyster
 • Passar alla hudtyper – även känslig

L’Oreal Paris True Match Minerals Foundation - bästa mineralfoundation budget

 • 95% mineraler
 • Parfymfri
 • Jämn lyster
 • Prisvärd

Bästa mineralfoundation

Mineralpuder har den fördelen att den ligger lätt på huden och inte täpper igen porerna, vilket annars kan leda till acne och problem med hyn. Men trots att den är så lätt så täcker den väldigt bra och du kan bygga på efter hand beroende på den täckningsgrad du vill ha. Det som är viktigt med mineralsmink är att du väljer ett betrott märke som inte blandar i en massa tillsatser. Ju renare formulan är desto bättre för huden. Ett mineralpuder smälter in i huden och ger inte samma effekt som ett vanligt puder till exempel. När pulvret kommer i kontakt med huden smälter det lixom samman med den och blir som flytande nästan. Glöm heller inte att du behöver en speciell tät och mjuk foundationborste till ditt mineralpuder och själva appliceringen.

bareMinerals Original SPF15 Foundation - bästa mineralfoundation premium

Hudtyp: Normal, Fet, Kombinerad, Känslig Konsistens: puder Mängd: 15,8 gram

bareMinerals tillverkar en del av det bästa mineralsminket på marknaden och är ett prisbelönt varumärke i branschen. Har du varit med ett tag känner du säkert också igen namnet. Men varför är det så bra då? Jo, för det första är bareMinerals mineralpuder tillverkat av 100% mineraler och renare än så kan det inte bli. Dessutom innehåller den naturligt UV-skydd så att du skyddar huden mot solens skadliga strålar. 

bareMinerals mineralpuder ger ett väldigt fint naturligt resultat och ligger lätt på huden. Det känns knappt att du är sminkad faktiskt!  Trots detta ger den både lätt till full täckning beroende på hur många lager du applicerar. Behöver du mer täckning någon dag kan du alltså bara köra ett extra varv med foundationborsten. Vi älskar denna foundation och utser den till bästa mineralfoundation i premiumklassen eftersom den ger en så fin lyster, perfekt täckande resultat och för att den är 100% ren!

IDUN Minerals Norrsken Jorunn - bästa mineralfoundation mellan

Hudtyp: Alla, känslig Konsistens: flytande mineralfoundation Mängd: 30 ml

Idun Minerals är också ett varumärke bland mineralsmink som är väldigt populärt, precis som bareMinerals. Denna formula kallas för “Norrsken” och innehåller bland annat nordisk lingonfröolja och E-vitamin som återfuktar huden och ger den en fin lyster. Norrsken är en flytande mineralfoundation som passar alla hudtyper, även om du är extra känslig. Det beror på att den innehåller högrenade mineralpigment utan några skumma tillsatser. 

Vi rekommenderar den här produkten till dig som vill ha mineralsmink men som kanske inte är så sugen på just mineralpuder. Här får du alltså istället en flytande variant som också ger riktigt fin lyster och bra täckning. Den kommer i flera olika toner så att du kan hitta den rätta för just dig. Samtidigt som du blir vackrare skyddar formulan också huden med sitt näringsrika innehåll och täpper inte igen porerna.  

L’Oreal Paris True Match Minerals Foundation - bästa mineralfoundation budget

Hudtyp: Alla Konsistens: mineralpuder Mängd: 10 ml

Budget-vinnaren i vårt mineralfoundation bäst i test går inte av för hackor den heller. Det är Lóreal Paris som har varit i farten och tagit fram sitt eget mineralpuder, som nu har funnits på marknaden ett bra tag. Anledningen till att den håller sig kvar är att folk verkligen gillar den.

Det lätta mineralpudret består av 95% mineraler och är helt parfymfri för dig som är känslig för sådant. Eftersom formulan inte består till 100% av mineraler utan även har lite andra ingredienser så är det kanske inte det “renaste” mineralpudret på marknaden. Men det gör oss inget eftersom den känns skön och lätt på huden och ger en jämn fin lyster. Dessutom finns det pengar kvar i plånboken när du handlat färdigt! Den ger en hög täckning om så önskas och är en mycket prisvärd produkt. 

 

Andra testade mineralfoundations

Vilken hudtyp man har kan ibland sätta käppar i hjulet för att kunna använda vissa typer av sminkprodukter eftersom de helt enkelt inte passar just din hud. När det kommer till foundations är det bra om det finns många att välja mellan så att du lättare kan pricka in rätt formula för dig. Just när det gäller mineralpuder så är de flesta inte överkänsliga mot det, men det kan ändå finnas andra aspekter som gör att du kanske inte faller för just vinnarna i vårt bäst i test. Därför kommer här nu också en recension av alla andra foundations i detta test.

Laura Mercier Mineral Powder Foundation Natural Beige

Hudtyp: Alla Konsistens: mineralpuder Mängd: 9,6 gram

Laura Mercier Mineral Powder Foundation Natural Beige

Om du letar efter ett mineralpuder med en perfekt finish kanske denna variant från Laura Mercier är något för dig. Formulan består nämligen av krossade pärlor och mica, som är en glänsande mineral som ger ett underbart lyster till huden. Bland ingredienserna hittar du även hela 15 olika aminosyror som bland annat hjälper till att skydda huden mot fria radikaler och för tidigt åldrande i huden.

Pudret innehåller ingen olja och är vattenresistent. Täckningen är lätt till medel om du använder detta mineralpuder ensamt. Men du kan också lägga ett lager ovanpå din vanliga foundation för extra bra täckning och en pärlemofinish som heter duga. Som skydd mot solen finns det zinkoxid i pudret. Vi skulle säga att detta är det bästa mineralsminket för dig som vill ha en perfekt finish med massor av lyster.

Glo skin Pressed Base mineralfoundation

Hudtyp: Normal, Fet, Kombinerad, Torr Konsistens: pressat mineralpuder Mängd: 9 gram

GloMinerals Pressed Base Powder Foundation

GloMinerals är nästa varumärke på listan som många redan känner till. Detta är ett pressat mineralpuder som lägger sig lätt på huden och som inte gör hudproblem värre. Den låter huden andas. Den återfuktar också och är antibakteriell samt antiinflammatorisk tack vare bland annat A, E  och C-vitamin samt grönt te extrakt. Därför passar den perfekt för dig som har exempelvis acne eller andra hudproblem. Formulan består av trippelmalda mineraler och lägger sig som ett tunnt hölje på huden som får en väldigt fin lyster.

Applicerar du den bara en gång ger den lätt till medium täckning, men ett lager till ger full täckning, med en semi-matt finish. Som grädde på moset finns det även SPF18 i pudret som skyddar huden mot solens skadliga stålar. Ett mycket bra mineralpuder i våra ögon!

Elizabeth Arden Pure Finish Mineral Powder Foundation SPF 20

Hudtyp: Alla Konsistens: mineralpuder  Mängd: 17,5 gram

Elizabeth Arden Pure Finish Mineral Powder Foundation SPF 20

Detta lyxiga härliga mineralpuder från Elisabeth Arden kan användas ensamt eller ovanpå en annan foundation för att få ett jämnare resultat med mer lyster men utan att bli glansigt. Pudret reducerar synligheten av porer och ojämn hy. Fukten bevaras också i huden på ett bra sätt tack vare bland annat C-vitamin. Detta är bästa puder foundation för dig som vill ha ett högpresterande mineralpuder som klarar det mesta. Dryg är den också, som de flesta andra mineralpuder. Vi kan varmt rekommendera den.

Jane Iredale Amazing Base Loose Mineral Powder

Hudtyp: Alla Konsistens: mineralpuder  Mängd: 10 gram

Lyx, lyx, lyx! Jane Iredales mineralpuder är riktigt lyxigt och lätt som en fjäder. Du känner inte ens att du har smink på ansiktet. Den täcker bra och går att bättra på om man vill ha mer täckning. Hyn blir som silke när man använder den här formulan. Innehållet består bland annat av algextrakt som är perfekt för känslig och irriterad hy, samt granatäpple som är full av antioxidanter och skyddar huden mot fria radikaler som skyndar på åldringsprocessen. 

Är du sugen på den här varianten är prislappen dock lite dyrare. Men det kan det faktiskt vara värt ibland när man vill ha en riktigt bra produkt. Med detta mineralpuder får du en jämn och fin finish som håller hela dagen. 

Vanliga frågor om mineralfoundation

 • Vad är mineralfoundation?

  Mineralfoundation är ett slags puder eller flytande foundation som är baserade nästan enbart på olika mineraler som finns naturligt i naturen. Oftast är dessa produkter i puderform och när du applicerar pudret på huden så smälter det nästan samman med huden på ett otroligt sätt. Det gör att slutresultatet blir riktigt jämnt och fint. Dessutom gör alla mineraler och andra nyttiga tillsatser att huden får ett snyggt glow och lyster. Vissa typer av mineralsmink är av100% mineraler medan andra produkter kan ha andra tillsatser också.

 • Finns mineralfoundation i flytande form?

  Ja, absolut. Men det är kanske inte riktigt lika vanligt förekommande som i puderform. Mineralfoundation i flytande form använder du precis som en vanlig foundation, men resultatet blir ofta jämnare och med mer lyster.

 • Hur applicerar man mineralfoundation?

  Är det ett mineralpuder du använder så ska du använda en speciell foundationborste för just detta. Det är en tät mjuk borste med fina strån. Du fångar först upp lite av produkten på borsten och sedan applicerar du den genom att göra cirkelformade rörelser med borsten. På så sätt jobbar du in pudret bäst i huden och får bäst resultat. 

  Använder du istället flytande mineralfoundation kan du applicera med en beautyblender eller foundationborste för flytande produkter, och då gör du precis som du brukar med din svamp eller borste. 

 • Hur vet jag vilken mineralfoundation som passar min hy bäst?

  Vissa mineralpuder har även andra tillsatser som ska verka extra lugnande och eller ge andra effekter på huden. Har du känslig hy ska du välja ett puder som är anpassat för detta och det brukar stå på produkten. Annars är det så att mineralsmink passar nästan alla hudtyper eftersom det är en så skonsam produkt utan gifter, men är du väldigt fet i hyn kan det hända att du blir glansig av den här typen av smink, om du inte väljer en variant som har en mattare finish vill säga. 

 • Varför är det bra att använda mineralfoundation?

  Mineralfoundation täpper inte igen porerna i ansiktet och gör att huden kan andas. Du får också en naturlig återfuktning i huden av mineralerna som håller ditt ansikte fräscht och piggt hela dagen. Dessutom slipper du alla konstiga tillsatser som vanligen finns i en klassisk foundation.

 • Vilken är den bästa mineralfoundation?

  Man kan nästan inte prata om mineralsmink utan att nämna bareMinerals. Deras produkter är bland de absolut bästa på marknaden och kostar inte multum bara för det. Vi kan varmt rekommendera bareMinerals Original SPF15 Foundation som är vinnaren i premiumklassen i vårt bäst i test mineralfoundation. Formulan består av 100% mineraler och ger ett silkeslent heltäckande resultat, om så önskas!