Bästa hårtoningen 2024 – [bäst i test] för hemmatoningen

bäst i test hårtoning hemma
Bästa hårtoning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Om du vill komma bort från att färga håret för ofta så kan du växla om med en skonsam hårtoning istället – det sliter inte lika mycket som en vanlig färgning. Vi har tittat på ett gäng olika toningar till håret och utsett bästa hårtoningen i tre prisklasser så att du enkelt kan hitta en produkt som passar ditt hår.

Att tona håret är inte ett lika stort beslut som att lägga i en vanlig färgning. Det beror på att en toning tvättas ur efter ett visst antal tvättar istället för att växa ur som färg gör. Med en hårtoning kan du färga utväxt tillfälligt eller bara ge ditt hår en uppfräschning och djupare mer intensiv färg för några veckor. Läs vidare för att se vilka produkter som blev vinnare i vårt stora bäst i test av hårtoning!

Bäst i test hårtoning

Oribe Beautiful Color Shampoo - bästa hårtoningen premium

Oribe beautiful hårtoning Bästa hårtoningen
 • Bevarar färgen
 • Ger fukt
 • Stärker skadat hår
 • Skyddar håret mot föroreningar och sol
 • Lyxig

Maria Nila Colour Refresh Pearl Silver - bästa hårtoningen mellan

Maria Nila pearl silver Bästa hårtoningen mellan
 • Vårdande hårinpackning med färgpigment
 • Passar både ljusa och mörka hår men bäst för ljusa
 • Finns i 13 nyanser
 • Går att blanda nyanserna med varandra
 • Håller 4-10 tvättar

Revlon Young Color Excel - bästa hårtoningen budget

Revlon young color excel Bästa hårtoningen budget
 • Intensiv som en vanlig färg
 • Utan ammoniak
 • Skyddar håret
 • Ger näring
 • Gör håret mjukt
 • 47 olika färger

Bästa hårtoningen

Det är väldigt vanligt att man färgar håret alldeles för ofta. Efter många års starka färgbehandlingar kan håret bli väldigt skadat och tappa sin naturliga glans. En toning till håret är ett skonsamt alternativ som dock inte håller lika länge som en färgning. Det finns vissa kriterier som en bra hårtoning måste uppfylla- såsom att färgnyanserna ska bli snygga i håret, inte reta upp hårbotten och inte göra håret ännu torrare och mer skadat. Hur slutresultatet blir kan dock bero på din egen hårkvalité och hårtyp. En del hårtoningar är mer som ett schampo som ger mer färgintensitet och fukt och som du kan använda lite oftare än en vanlig toning till håret.

Oribe Beautiful Color Shampoo - bästa hårtoningen premium

Prisklass: premium Mängd: 250 ml Ammoniak: nej

Oribe beautiful hårtoning Bästa hårtoningen

Vill du tvätta håret med ett skonsamt schampo utan parabener och annat skräp som inte är bra för dig och samtidigt skapa mer färgintensitet i ditt hår? Då vill vi verkligen tipsa om det här färgningsschampot från Oribe som fått strålande recensioner av väldigt många och som vi också älskar. Detta färgschampo intensifierar din hårfärg, ger bra med fukt, stärker skadat och överbehandlat hår och skyddar det mot sol och föroreningar. 

Vill du lyxa till det lite extra så är det här en mycket bra skonsam hårtoning som ger ett bra resultat. Du använder den på så sätt att du först blöter håret och sedan masserar in produkten i håret, låt verka några minuter och skölj ur. Eftersom schampot även rengör håret behöver du inte använda någon annan produkt i samband med denna. Håret blir rent, mjukt och som nytt! Detta är den bästa hårtoningen att använda hemma kontinuerligt. 

Fördelar: bevarar färgen, ger intensitet, ger fukt, stärker skadat hår, skyddar håret, lyxig
Nackdelar: priset

Maria Nila Colour Refresh Pearl Silver - bästa hårtoningen mellan

Prisklass: mellan Mängd: 300 ml Ammoniak: nej

Maria Nila pearl silver Bästa hårtoningen mellan

Oavsett om du har ljust eller mörkt hår är den här hårtoningen från Maria Nila riktigt bra och håller i cirka 4-10 tvättar. Den passar dock allra bäst för ljusa hår och du kan inte använda hårtoningen för att ljusa upp mörkare hår, men däremot för att ge en djupare färg. Den här hårtoningen finns i 13 olika nyanser som du dessutom kan blanda för att hitta din egen perfekta nyans – det gillar vi! De ljusare tonerna passar bäst till ljust hår och de mörkare nyanserna till mörkare hår helt enkelt.

Det här är egentligen mer som en vårdande inpacking som också applicerar färgpigment i håret. Du använder inpackningen efter att du tvättat håret som vanligt och handdukstorkat det. Lägg i inpackningen och låt verka ca 3 minuter innan du sköljer av håret och avslutar med mycket balsam. Något som kan vara bra att veta är att denna produkt endast fungerar på färgat hår.

Fördelar: vårdande inpackning, 13 nyanser, nyanserna går att blanda, prisvärd
Nackdelar: fungerar endast på färgat hår

Revlon Young Color Excel - bästa hårtoningen budget

Prisklass: mellan Mängd: 2×70 ml Ammoniak: nej

Revlon young color excel Bästa hårtoningen budget

Här har vi en äkta klassisk skonsam hårtoning som ger samma typ av intensiva färg som en riktig färgning. Dessutom skyddar den håret och innehåller ingen ammoniak som annars kan sticka i både ögon och näsa och skapa allergiska reaktioner i huden. Den här hårtoningen ger också näring till håret och gör det mjukt och följsamt och återfuktat. 

Den här hårtoningen kommer i 47 olika nyanser vilket vi älskar! Då kan alla hitta någon färg som passar. Toningen får mycket höga betyg av de som testat den och är otroligt prisvärd.

Fördelar: skonsam, ger näring, utan ammoniak, 47 olika nyanser
Nackdelar: inga nackdelar

Andra testade hårtoningar

Vilken typ av hårtoning som fungerar bäst på din hårtyp och ditt aktuella hår-tillstånd behöver inte vara samma för alla. Vi har utsett tre vinnare i olika prisklasser i detta bäst i test hårtoning, men nu ska vi också gå igenom alla andra produkter som var med i testet. Även bland dessa finns det en del bra hårtoningar som kanske kan passa just dig och vad du är ute efter. Är du kanske på jakt efter bästa hårtoningen för grått hår? Då ska du läsa vidare nu!

Davines Alchemic Conditioner Copper

Prisklass: premium Mängd: 250 ml Ammoniak: nej

Davines Alchemic Conditioner hårtoning kopparfärgat hår

Har du kopparfärgat hår? Då vill vi tipsa om det här skonsamma hårtoningsbalsamet som består av 98 procent nedbrytbara ingredienser och 95 procent naturliga. Det här balsamet förstärker och intensifierar din egen kopparfärg  – färgad eller naturlig. Den vårdar också håret, tillför mycket fukt och motverkar kluvna hårtoppar.

Du använder balsamet efter vanlig schamponering och bäst är att använda en kam för att fördela produkten i håret. Låt verka mellan 5-8 minuter. Resultatet blir ett friskt, färgintensivt och mjukt hår. Låt alla häpnas av ditt vackra kopparhår! Den här produkten kostar en liten slant men kan vara värt att testa om du har kopparfärgat hår som behöver mer glans och intensitet.

Fördelar: 98 procent nedbrytbara ingredienser, naturligt färgpigment, intensifierar kopparfärg, vårdar håret, motverkar kluvna hårtoppar
Nackdelar: lite dyr

 

Grazette Of Sweden Colour Mask Nobel Anthracite - bra hårtoning för grått hår

Prisklass: budget Mängd: 150 ml Ammoniak: nej

Grazette hårtoning för grått hår

Här har du bästa hårtoningen för grått hår i det här testet och den fördjupar verkligen grå hårfärg med bra resultat, ungefär som ett silverschampo. Kan även användas på blont hår. Om du har mer än 50 procent vitandelar är denna toning perfekt för dig. Det är ett slags schampo som också innehåller färg, därför måste du även använda handskar när du applicerar produkten i håret. 

Resultatet håller mellan 4-8 tvättar och du kan låta toningen sitta i mellan 5-30 minuter. Ju längre du låter den sitta i desto djupare och intensivare färg. Den återfuktar också håret på djupet och gör det mjukt och följsamt. 

Fördelar: håller upp till 8 tvättar, du kan själv avgöra intensitet, återfuktar håret
Nackdelar: inga nackdelar

Ledsen, varan verkar vara slut i lager

Wella Professionals Color Fresh Light Blonde Pearl Ash Silve

Prisklass: budget Mängd: 75 ml Ammoniak: nej

Wella Professionals Color Fresh tona håret

Här har du en mer klassisk toning till håret som inte är ett traditionellt schampo utan en engångsbehandling (endast 75 ml). Du kan använda den när du vill förstärka din egen hårfärg och ge den mer djup. Det finns nämligen 20 olika nyanser att välja mellan – vilket innebär att de flesta kan hitta en passande färg. Just den färgen vi valt passar bra till blont hår som vill ha en mer silvrig look.

Toningen förbättrar färgen du redan har och ger extra lyster och glans. Massera upp en lödder på blött hår och låt verka mellan 3-30 minuter. Ju längre den verkar desto djupare intensitet.

Fördelar: fördjupar din egen färg, 20 nyanser, ger extra lyster
Nackdelar: engångsbehandling (75 ml)

Goldwell Soft Color Colorance 10V

Prisklass: mellan Mängd: 125 ml Ammoniak: nej

Goldwell Soft Color bra hårtoning

Har du precis varit hos frissan och behöver en bra hårtoning för att bevara den snygga färgen du precis fått? Då är detta hårtoningsskum från Goldwell en bra lösning. Den är väldigt enkel att använda, är skonsam och snabbverkande – du når 80 procent intensitet efter bara 5 minuter. Resultatet blir ett glänsande hår med djupare färg. Fungerar också bra till att täcka gråa hår effektivt. 

Du applicerar skummet på handdukstorkat hår och masserar in det med händerna eller genom att använda en kam. När du fördelat produkten jämnt i hel håret ska du låte den verka mellan 5-15 minuter innan du sköljer håret noga. Använd handskar för att inte få färgade händer med den här toningen. Resultatet håller i ca 6-8 tvättar och räcker till 5-6 omgångar.

Fördelar: snabbverkande, enkel, passar bra för att täcka gråa eller bara experimentera med olika färger, räcker länge
Nackdelar: du måste använda handskar

 

Antonio Axu Precision Camouflage Root Concealer Dark Brown

Prisklass: budget Mängd: 80 ml Ammoniak: nej

Antonio axu hårtoning hemma

När man snabbt vill fixa till en utväxt eller bättra på färgen du precis fått på salong kan du använda den här smidiga sprayen. Om du exempelvis har gråa hår så kan den här produkten fungera bra som en tillfällig lösning. Färgen tvättas ur när du schamponerar som vanligt. 

Vi tycker att den täcker väldigt bra och att färgen torkar snabbt utan att kännas stel och kletig i håret. När du använder den ska håret vara torrt och du ska hålla sprayburken ca 10-12 centimeter från håret. Finns i tre olika nyanser.

Fördelar: smidig, snabb, täcker bra
Nackdelar: tvättas ur vid schamponering

Björn Axén Root Concealer Medium Brown

Prisklass: budget Mängd: 80 ml Ammoniak: nej

Björn Axén Root Concealer hårtoning

Den här tillfälliga spraytoningen är tyvärr inte något som vi är speciellt nöjda med – inte heller många av de som testat sprayen. Det beror på att färgen känns kletig, andra har beskrivit den som “tjära i håret”. Men kanske den bara inte passar vår hårtyp? Den täcker dock väldigt bra och passar många olika typer av brun hårfärg. Du sprayar på rötterna där du har utväxt eller gråa hår. Färgen försvinner gradvis efter en tvätt.

Fördelar: täcker bra, snabb
Nackdelar: känns kletig i håret

Ledsen, varan verkar vara slut i lager

Vanliga frågor om hårtoning

 • Vad är hårtoning egentligen?

  En hårtoning är en produkt som ger håret färg utan att "färga" det. Den är skonsammare än en hårfärgning men varar även mycket kortare än färg. En hårtoning kan komma i olika skepnader såsom i ett schampo, balsam eller skum. Det finns också de klassiska hårtoningarna som är engångsprodukter och som mer påminner om en riktig färgning i sättet du hanterar appliceringen. En toning till håret tvättas ur till skilllnad mot en färg som växer ur håret (dock tappar den ofta intensitet ändå efter några veckor). 

 • Hur använder man sig av hårtoning?

  Du ska alltid först läsa på produkten hur den används innan du börjar, men vanligen applicerar du produkten i handdukstorrt hår. Låt verka den tid som anges och tvätta ur. Du kan använda en hårtoning när du tillfälligt vill bättra på din egen färg och ge den mer djup. Fungerar också bra för att täcka gråa hår och utväxt i många fall.

 • Hur mycket kostar hårtoning?

  En hårtoning kan kosta allt mellan 70 kronor upp till flera hundra kronor. De dyrare produkterna brukar generellt sett vara något bättre och lyxigare, men du kan även hitta budgetvarianter på hårtoning som är minst lika bra som de dyra.

 • Hur ofta kan man använda sig av hårtoning?

  Eftersom en hårtoning är skonsammare än en färgning så kan du också tona håret oftare. De flesta behandlingar tvättas ur efter ca 10 tvättar eller färre och då kan du tona håret igen om du vill. Tänk dock på att pausa ibland och låta håret vila - även om många av dessa hårtoningar också vårdar håret. 

 • Vad ska jag tänka på när jag köper hårtoning?

  Hårtoningsprodukter och färgningsprodukter kan i vissa fall orsaka allergiska reaktioner. Innan du använder din toning kan det vara en bra idé att testa lite av formulan på din underarm exempelvis, och låta det sitta på verkningstiden och tvätta av. Om du inte får någon reaktion så bör kusten vara klar! Hårtoning för känslig hårbotten finns också, vilket kan vara bra att använda om du vet att du är känslig.

  Andra saker du ska tänka på är att välja en hårtoning som passar din färg och hårtyp. Vissa toningar passar inte mörkt hår och vissa passar inte ljust hår. Läs beskrivningen innan du köper.

 • Vilken hårfärg passar mig bäst?

  Precis som när man ska välja färg på foundation till ansiktet så är det liknande regler som gäller för att hitta en hårfärg som passar din hudton. Även här ska du gå på kalla eller varma färger. Har du en varm hudton som går mer åt brunt så passar du i blont hår (därför gör många gärna blonda slingor på sommaren när man är brunare). Har du en kall hudton passar du i svart eller bruna nyanser. Testa dig fram! 

 • Hur länge ska hårtoningen sitta i?

  Läs alltid i beskrivningen hur länga din hårtoning ska sitta i. Det kan skilja sig åt i tid beroende på produkt. En del ska verka bara 3-10 minuter och andra upp till 30 minuter. Ett toningschampo som du använder ofta behöver oftast inte verka mer än några minuter.

 • Kan jag använda hårtoning om jag är gravid?

  Läkemedelsverket ger inga rekommendationer om att det skulle vara farligt att färga eller tona håret när du är gravid. Men däremot kan man ta sig en funderare själv eftersom det faktiskt finns kemikalier i många sådana produkter. Du avgör vad som är bäst för din bebis och din kropp. Det finns väldigt skonsamma hårtoningar som kan passa väldigt bra när du är gravid - om du vill vara extra försiktig. 

 • Hur länge håller en hårtoning?

  En hårtoning kan hålla i upp till 10 tvättar, men vissa produkter håller bara en tvätt eftersom du sprayar på färgen i håret (lite som hårmascara). 

 • Välj rätt typ av produkt innan du köper - Permanent hårfärg - Semipermanent / intensivtoning - Toning - Blekning

  Permanent hårfärg

  En intensiv färgning som växer ur håret

  Semipermament toning

  Håller inte riktigt lika länge som en färgning (men längre än en vanlig toning) och tappar intensitet fortare. Tvättas ur.

  Intensivtoning

  Håller längre än en vanlig toning och ger djupare färg. Tvättas ur.

  Toning

  En färg som tvättas ur efter ca 10 tvättar.

  Blekning

  En stark behandling som bleker håret. Växer ur. OBS! sliter enormt på håret.