Bästa hårborsten 2024 – Bästa hårborstarna för alla hårtyper

bäst i test hårborste

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

En bra hårborste är A och O för att hålla ditt hår friskt och glansigt. Vi har testat en del av de mest populära modellerna och utsett bästa hårborsten i tre priskategorier; budget, mellan och premium. Använd testet för att hitta den bästa hårborsten för dig och din kalufs. Det är viktigt att investera i en hårborste som inte sliter på håret. En hårborste med svinborst är exempelvis ett bra alternativ eftersom stråna hjälper till att fördela hårets egna oljor jämnt i håret – vilket gör det glansigt och friskt. Men det finns väldigt bra borstar som har nylonstrån också – det gäller bara att hitta rätt.

Olika hårborstar passar olika hårtyper. Har du tunt skandinaviskt hår kan det passa bra med en lite mindre rundborste och har du väldigt tjockt hår brukar en paddelborste vara bra. Rundborstar kan du använda till föning av både kort och långt hår. Läs nu vidare för att ta del av vårt hårborste bäst i test!

Hårborste Bäst i test

 • Naturlig svinborst
 • Kotibéträ/mahogany
 • Naturgummikudde
 • Hårborste som inte sliter på håret
 • Ger glans
 • Gör håret mjukt och lent
Ledsen, varan verkar vara slut i lager
 • Hårborste svinborst och nylon
 • Avrundande nylonpiggar
 • Minskar statisk eletricitet
 • Trähandtag
 • Ger naturlig glans
 • Bambuhantag
 • Återvunnet aluminium
 • Torkar håret snabbt
 • Minskar statisk elektricitet

Bästa hårborsten

Det finns några saker en hårborste måste vara bra på. Den ska kunna reda ut ett trassligt hår och inte göra det eletriskt och svårt att jobba med. Ska du använda borsten när du fönar är det positivt om den torkar håret extra snabbt så att du minskar skadan på håret som värmen ger. Sedan är det alltid lite extra härligt med en hårborste som är tillverkad i lyxiga och miljövänliga material och som ligger skönt i handen. Ett ergonomiskt grepp är att föredra – speciellt om du fönar med din borste. Ta nu en titt på vinnarna i vårt hårborste bäst i test!

Borsthår: naturlig svinborst

Denna lyxiga paddelborste från Acca Kappa är tillverkad i 100% naturlig svinborst som vilar på en mjuk kudde i naturgummi. Vi utser den till bästa hårborsten i premiumklassen eftersom det är en hårborste som inte sliter på håret. Den hjälper till att fördela hårets naturliga oljor över hela håret – vilket ger glans och mjukhet. Handtaget känns riktigt skönt att hålla i och det är dessutom tillverkat av kotibéträ och mahogany som ger den där lite extra lyxiga känslan. En så här stor paddelborste passar bäst till lite tjockare hår, men är garanterat en vän för livet – iallafall nästan.

Borsten är inte bara effektiv och skonsam mot ditt hår, den är snygg också! Det är nästan så att man vill ställa den i ett vitrinskåp inne i badrummet och visa upp den för alla som kommer på besök. Men dte kanske är att gå till överdrift. Vill du ha en bra hårborste av hög kvalité så ska du välja den här!

Borsthår: naturlig svinborst och nylon

LYKOs egen Glow Brush Porcupine är som man kanske kan gissa en hårborste med svinborst. Men just den här modellen är faktiskt blandad och har även rundade nylonpiggar fästa på kudden. Den här borsten passar i stort sett alla hårlängder och tjocklekar. Svinborsten fördelar hårets naturliga oljor jämnt över hela kalufsen samtidigt som de mjuka nylonpiggarna hjälper till att reda ut trassel.

LYKO Glow Brush ger ditt hår en naturlig glans utan att du behöver tillsätta några produkter om du inte vill. Handtaget som är tillverkat i trä är jätteskönt att hålla i och borsten motverkar dessutom statiskt hår och friss. Vi utser den till bästa hårborsten i mellanklassen eftersom det är en riktig all round modell som vårdar och ger glans samtidigt som den passar nästan alla hårtyper.

Borsthår: nylon

EcoTools tillverkar miljövänliga stylingverktyg för hår och smink. Den här hårborsten kan användas vid föning eftersom den gör så att håret torkar 20% snabbare – vilket skyddar håret från onödigt mycket värme. Den är också bra på att reda ut trassliga hår. Handtaget är tillverkat av bambu och borsthuvudet av återvunnen aluminium. Har du problem med att ditt hår blir elektriskt när du borstar det så minskar du den risken när du använder EcoTools Styler & Smoother. Här får du möjligheten att vara både miljövänlig och snäll mot dig själv genom att investera i en prisvärd hårborste som passar de flesta hårtyper. 

Vi utser den till bästa hårborsten i budgetklassen eftersom vi verkligen gillar känslan av det mjuka, runda bambuhandtaget i handen. Borsten är dessutom enkel att hantera och torkar ditt hår snabbt! Att stora delar av borsten även är tillverkad av återvunnet material får ett stort plus. Plast är ett minne blott.

Andra testade hårborstar

Olika typer av hår kan behöva speciella hårborstar som är mer anpassade efter just den längden eller tjockleken på håret som du har. Visst kan du borsta håret med vilken borste som helst egentligen, men vill du ha ett perfekt resultat utan att svallet står åt alla håll så är det bättre att välja en modell som är anpassad efter ditt hår. Om ingen av vinnarna i vårt hårborste bäst i test passar dig kan du även kolla in resten av produkterna vi gått igenom – här nedan!

Borsthår: nylon

Här har du den perfekta hårborsten för att reda ut vått och torrt hår utan problem. Tangle Teezer Wet Detangler har en speciell teknologi där piggarna har olika längd – vilket gör detta till en hårborste som inte skadar håret, Den är exempelvis perfekt att använda i duschen när du applicerat balsam eller andra produkter. Med borsten fördelar du produkten jämnt i hela håret. Handtaget är ergonomiskt och faktiskt väldigt bekvämt att hålla i. Just den här modellen på borste passar alla hårtyper och gör det mjukt, slätt och härligt. Dessutom väger den här hårborsten nästan ingenting, så du blir inte trött i armen snabbt om du har mycket hår att trassla dig igenom. Vi kan varmt rekommendera den till alla.

Borsthår: nylon

När det är dags för föning och lockning av håret behöver du en riktigt bra rundborste. Den här modellen från ghd gör jobbet mycket bra och de små hålen i borsthuvudet släpper också igenom luft så att håret torkar snabbare när du fönar – eller inte fönar. Den här borsten kan du använda både till föning och som en vanlig borste. Vi tycker att den passar extra bra till korta frisyrer som du vill forma till, men visst funkar det att föna fram snygga lockar också! Du kan faktiskt välja storlek på den här borsten och just detta är den näst minsta modellen. Borsthåren är gjorda av nylon och vi tycker att håret blir aningen elektriskt när vi testat den, men i övrigt är den mycket bra.

Borsthår: nylon

Tycker du att det är intressant med ny teknologi på skönhetsfronten? Då kanske du gillar den här nya hårborsten från Tangle Teezer som är en halvpaddelborste för kort till mellanlångt hår. Piggarna är utformade på ett speciellt sätt som gör att håret tar minimalt med skada när du drar den genom håret. Den är också utformad för att håret ska torka snabbare när du fönar exempelvis. Dessutom får håret mer volym, blir glansigare och mindre frissigt och elektriskt. Handtaget är skönt att hålla i och ganska bastant. Vi gillar den här borsten och den passar alla hårtyper. 

Borsthår: svinborst/nylon

Har du tunt och fint typiskt skandinaviskt hår som är klippt i en kortare frisyr kan du använda den här smidiga lilla rundborsten från Antonio Axu Brush Round Fine Hair till att räta ut eller enkelt forma håret på olika sätt. Med den här borsten får du till de perfekta böjarna på kalufsen. Borsten består av 70% svinborst och 30% nylon som är den perfekta kombinationen för att skonsamt borsta ditt hår och få till de bästa frisyrerna.

Handtaget är ergonomiskt och tillverkat i kork – vilket är väldigt skönt att hålla i. Detta är en trä hårborste som du kommer långt med om du har kort hår – om man ska skämta till det lite. Om du använder den när du fönar ska du gå in med den här borsten på slutet när håret nästan är torrt, för att forma till det så som du vill ha det. 

Vanliga frågor om hårborstar

 • Vilken hårborste är bäst för håret?

  Vilken hårborste som är bäst för just ditt hår är svårt att säga, men generellt är svinborstar väldigt skonsamma och bra för håret på många sätt. De naturliga håren som kommer från vildsvin fördelar också de naturliga oljor som finns i hårbotten ut i längderna på håret. Det ger en naturlig glans och ett välmående hår. Svinborst sliter heller inte på håret som andra hårborstar kan göra om de är av dålig kvalité.

  Tjockt, långt hår - paddelborste

  Kort hår - liten rundborste 

  Tunt hår - svinborst

 • Hur rengör man en hårborste?

  En hårborste kan du rengöra genom att först rensa bort allt hår som sitter fast i borsten. Sedan kan du skölja den i varmt vatten och använda en mild tvål för att få bort allt smuts. Torka sedan bort det värsta av vattnet och låt den självtorka. 

 • Vad ska man ha för hårborste?

  Vilken hårborste du ska ha beror på vilken typ av hår du har. Ett tjockt och lång hår behöver en större borste som gärna är lite platt - en så kallad paddelborste. Har du en kort frisyr är det alltid behändigt med en mindre rundborste som du både kan borsta igenom hråret med samt forma det på olika sätt. Ett tunt hår behöver mer täta borst medan ett tjockare hår behöver lite glesare mellan piggarna/stråna. 

  Ska du föna håret behöver du en rundborste av antingen nylonborst eller svinborst. Borsten ska då också gärna ha hål i själva borsthuvudet så att luften kan släppas igenom för att håret ska torka fortare.

  Har du ett trassligt hår som behöver redas ut är det bra med en borste som har glesa piggar och som tål vatten, så att du kan använda den i samband med balsam och andra hårprodukter.

 • Vilka olika hårborstar finns det?

  Det finns många olika typer av hårborstar, men de vanligaste är rundborste och paddelborste. Sedan finns det mängder av varianter på dessa två. Stora och små, svinborst eller nylonborst - eller blandat.

 • Vad kostar en hårborste?

  En hårborste kan kosta allt mellan 50-500 kr, det beror på kvalité och material helt enkelt. Det kan vara värt att investera i en lite dyrare hårborste som du kan använda länge och som inte sliter på håret.

 • Vem behöver en hårborste?

  Svaret på den frågan är väl egentligen - alla. Håret behöver borstas för att må bra inte tova ihop sig - oavsett om du har kort eller långt hår.