Är portömning bra eller dåligt? – Vi reder ut

Portömning hemma

Alla ansikten har ett behov av att tömmas på pormaskar då och då. Men hur går en portömning till och är portömning bra eller dåligt? Det och mycket mer ska vi reda ut i den här artikeln. Du kan till och med göra portömning hemma – vi berättar hur du gör. Läs vidare!

Vad är pormaskar?

Vad är portömning

Pormaskar är de små svarta prickarna man ibland kan se i hudens yttre skikt. En pormask bildas i en por då rester av döda hudceller och talg når hudens yta och oxideras av syret i luften. Detta är inte farligt utan en helt naturlig process som i stort sett alla människor har. När en pormask är stängd är den inte svart eftersom talget ännu inte nått hudens yta och oxiderat.

Vissa individer har mer problem med synliga pormaskar än andra och det beror inte på att man är “smutsigare” än någon annan. Medan andra kanske har mer problem med acne. Acne är delvis genetiskt och alla människor har inte den genen. En pormask är inte acne utan förvandlas till acne om en por blir inflammerad. För att undvika att acne ska bildas kan du göra en portömning med jämna mellanrum för att undvika att talg och smuts ska samlas i porerna och täppa igen dem. Men – en portömning måste gå till på rätt sätt för att inte skada huden och göra problemet värre.

Vad är portömning?

En portömning innebär att du på ett kontrollerat och hygieniskt sätt klämmer ut dina pormaskar – antingen via en ansiktsbehandling med portömning på salong, eller genom en portömning hemma. Det finns även andra metoder för att tömma dina porer som inte innebär att du måste klämma på huden i ansiktet. Du kan exempelvis använda AHA-syror eller BHA-syror för hemmabruk, eller använda en riktigt bra lermask eller en ansiktsmask av aktivt kol.

Vilken metod som passar dig bäst beror på vilken hudtyp du har. Du kanske är både fet och torr i hyn och då är exempelvis syra ingen bra idé då det är en väldigt stark peeling-metod som man måste vara otroligt försiktig med. När tömningen är klar kommer du först att se lite rödflammig ut men dagen efter brukar huden kännas mycket renare och fräschare – om du gjort rätt.

Hur går portömning till?

Hur en portömning går till beror på vilken metod du använder. En klassisk portömning där du pressar ut talget är oftast bäst att utföra på en salong eftersom det finns risk att du pressar in smuts och bakterier om du gör det på egen hand. Det som först sker är att hudterapeuten blåser ut varm vattenånga i ditt ansikte för att öppna porerna, vilket man gör för att huden inte ska skadas och för att det ska bli enklare att utföra själva tömningen. Sedan använder man olika typer av sterila klämverktyg för att få ut pormaskarna. 

Efter att den här delen av behandlingen är klar kommer hudterapeuten att använda en sammandragande produkt på huden så att porerna stängs igen. 

Är portömning bra?

Portömning är bra att göra ca 1 gång i månaden men absolut inte för ofta då det kan skada ansiktet – speciellt om syra används. Vissa har som sagt ett större behov av att göra portömning då man på grund av genetik naturligt har mer pormaskar än andra. För vissa andra räcker det att göra detta ett par gånger om året vid behov. Om du inte gör det för ofta är portömning bra för huden och hjälper den att rensa bort smuts, talg och orenheter.

Ansiktsbehandling med portömning - på salong

Om du ska boka in en ansiktsbehandling med portömning på salong är det viktigt att du väljer en pålitlig salong och hudterapeut som är specialiserad på just portömning och andra behandlingar. Priset på en sådan behandling brukar ligga någonstans under 1 000 kr och då får du oftast en timme. Kom ihåg att det ofta ingår olika produkter i behandlingen såsom ansiktsmasker och annan återfuktning efter själva portömningen. Det gör man för att porerna ska dra ihop sig igen och du ska få en slät, fin hy.

Besök acnespecialisten.se som erbjuder portömning i Stockholm. En behandling för dig som vill ta bort pormaskar eller balansera talgproduktionen i huden genom att rengöra porerna på djupet. Behandlingen kostar 995 kr för 60 minuter. Här erbjuds även gratis konsultation inför behandlingen där du kan få svar på alla dina frågor kring portömningen.

Portömning hemma

Du behöver trots allt inte boka in en behandling på salong om du känner att du behöver lägga dem slantarna på annat. Du kan också göra en portömning hemma! Vilken metod du använder är upp till dig och vad som passar din hud bäst. Har du känslig hy ska du vara försiktig och helst inte använda syra. Här kommer nu en lista på vilka metoder du kan använda hemma:

1.Klassisk portömning med ånga och klämmetod

Det här är alltså i stort sett samma metod som används på salong. Ånga först upp huden i ansiktet genom att exempelvis hålla huvudet över en kastrull med nykokt vatten och med en handduk över huvudet så att ångan stannar där inne. Låt ångan verka några minuter så att porerna öppnar sig. Använd sedan något sterilt att klämma med – exempelvis en bommulspad dränkt i ansiktsvatten/micellarvatten. Använd aldrig fingrarna eller naglarna då du pressar in bakterier och smuts i porerna som kan skapa en grogrund för acne och inflammationer.

Avsluta behandlingen med att skölja ansiktet med ljummet vatten och sedan applicera en lugnande och renande lermask. Låt den verka och skölj sedan av och smörj in ansiktet med en återfuktande kräm, olja eller vad du brukar använda.

2.Portömning med lermask

Naturlig lera av olika slag innehåller massor med nyttigheter för huden i form av mineraler och vitaminer. Lera har också den egenskapen att den drar ut orenheter ur huden när den får stelna. När du sedan sköljer av masken känns huden ren, fräsch och mjuk samt utan onödigt talg.

Om du investerar i en snäll lermask som inte torkar ut huden kan du använda den minst en gång i veckan för att hålla öppna pormaskar och andra orenheter borta. Applicera masken efter att du tvättat ansiktet med varmt vatten så att porerna är öppna. Låt verka den tid som står eller tills masken stelnat. Tvätta av med ljummet vatten och avsluta med kallt vatten för att porerna ska stängas ordentligt. Avsluta med en återfuktande ansiktskräm.

3.Portömning med peeling mask

Den tredje och sista metoden för portömning hemma är genom att använda en peelingmask som effektivt men skonsamt skrubbar bort döda hudceller och rengör porerna på djupet. Har du känslig hy måste du tänka på att använda en mask som inte river för mycket eller torkar ut huden. Läs alltid instruktionerna innan du börjar och använd inte en peelingmask för ofta.

Tips på produkter för portömning hemma

Exuviance Rise Detox Mud Mask

exuviance-rise-detox-mud-mask

Den här lermasken från Exuviance är perfekt för dig med mycket öppna pormaskar eller tendenser till acne. Formulan består av både aktivt kol, NeoGlukosamin och lera. Alla dessa ingredienser tillsammans djuprengör huden i ansiktet och balanserar fet hud väldigt bra. Aktivt kol är perfekt för att dra ur alla orenheter som finns i hyn såsom pormaskar, och leran har samma effekt samt att den mjukgör, balanserar och ger näring till huden. Använd på rengjort ansikte med öppna porer och låt verka ca 10 minuter. Skölj av och smörj in ansiktet med en fuktkräm.

VICHY Pureté Thermale Pore purifying clay mask

vichy-pore-purifying-clay-mask

Lider du av tilltäppta porer och acne är den masken skonsam och effektiv på att balansera talg och suga ur alla orenheter och pormaskar ur hyn. Formulan består av två olika lermineraler samt Vichy thermal källvatten. Den här masken kan du använda 1-2 gånger i veckan eftersom den inte är så stark men ändå väldigt effektiv för fet hy med mycket pormaskar. 

Eminence Organics Rosehip Exfoliating Masque

eminence-organics-rosehip-exfoliat-masqu

Har du känslig hy mår den ofta bättre med hjälp av ekologisk produkter med rätt sorts ingredienser. Den här ekologiska peelingmasken från Eminence är ett bra val för dig som vill åt en skonsam peeling och portömning hemma. Ingredienserna består av bland annat salisylsyra och majsmjöl – som står för peeling-effekten. Den innehåller även zink-oxid, honung och C-vitamin från nypon. Masken rengör huden effektivt från överskott på talg och orenheter som kloggat igen porerna. Den verkar även antiinflammatoriskt och ger huden mer spänts. Porerna dras ihop och hela ansiktet blir återfuktat på samma gång. Passar även dig med olika hudsjukdomar såsom rosacea eller sebboré.

Hur ofta ska man göra portömning?

Portömning ska inte göras för ofta utan cirka en gång i månaden eller då och då vid behov. Om du använder syra för att exfoliera och peela huden från smuts och orenheter ska vara väldigt försiktig. En gång varannan månad räcker egentligen. Är du ny på det här med syra bör du göra din första behandling på en salong så att du vet lite mer om hela processen och hur den påverkar huden.